2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων
Τα νέα του Σχολείου μας
Η φετινή περιβαλλοντική μας ομάδα δημιουργήθηκε από τα 29 νήπια του Νηπιαγωγείου μας τα οποία μαζί με τις εκπαιδευτικούς θα εκπροσωπούσαν και θα ενημέρωναν για την πορεία των αποτελεσμάτων από όλες τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα τη φετινή σχολική χρονιά, την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα , η οποία συμμετείχε στις έρευνες, στα πειράματα , στις δημιουργίες ανά τμήμα. Ολοκληρώνοντας κάθε τμήμα την ενότητα που είχε αναλάβει, η περιβαλλοντική ομάδα αναλάμβανε την ενημέρωση των υπολοίπων τμημάτων. καθώς συμμετείχε σε όλες τις ενότητες.
Ολοκληρώνοντας το σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή και έχοντας διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελούν οι πηγές ενέργειας στον πλανήτη, ενημερωθήκαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εν συνεχεία μιλήσαμε για το θέμα που έχει προκύψει με τις ανεμογεννήτριες και καταλήξαμε πως, το ποιες πηγές ενέργειας είναι καλύτερες για το περιβάλλον, θα πρέπει να το ψάξουν και να το αποδείξουν με ειλικρίνεια και σκεπτόμενοι το καλό πρωτίστως της φύσης και μετά το οικονομικό κέρδος των ανθρώπων, οι επιστήμονες και οι ειδικοί.
Το Βουνό των Καλυβίων το Πάνειο όρος έχει καεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Την εμπειρία της φωτιάς πολλοί μαθητές μας την έζησαν έντονα. Η μια εμπειρία συνδέθηκε με την άλλη και μέσα από αυτές και βίντεο σχετικά με την λειψυδρία , την ανομβρία, το διάγραμμα παρακολούθησης του καιρού που κάνουμε καθημερινά, φτάσαμε να αναζητούμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Στην ενότητα αυτή τα παιδιά ανακαλύπτουν το πρόβλημα της οξίνισης των ωκεανών που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και του ενισχυμένου φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τα παιδιά μέσα από εκπαιδευτικά και ενημερωτικά βίντεο, γνωρίζουν για τη ζωή στους ωκεανούς, την χρησιμότητα των φυτών των θαλασσών, και γενικότερα τη συνεισφορά τους στο οικοσύστημα της γης.
Ένα μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής οφείλεται στην ποικιλότροπη καταστροφή δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή την κινέζικη παροιμία του τίτλου της δραστηριότητάς μας , η ομάδα που ανέλαβε να ασχοληθεί σε βάθος με την ενότητα αυτή, μέσα από παραμύθια βίντεο και πληροφορίες στο διαδίκτυο, γνώρισε τον θαυμαστό κόσμο των δέντρων και των φυτών, πειραματίστηκε με διάφορους τρόπους και ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης πρασίνου και δη των δασών με ποικίλα είδη δέντρων για την ισορροπία του κλίματος και της ζωής πάνω στη γη.
Τα παιδιά της ομάδας ανακύκλωσης έκαναν έρευνα στο σπίτι και την οικογένειά τους για το αν οι γονείς τους ανακυκλώνουν πως και σε τι ποσότητες.
Είδαμε εν συνεχεία εντυπωσιακά βίντεο με θέμα την ανακύκλωση και τα σκουπίδια που περιλαμβάνονταν στον οδηγό του πιλοτικού προγράμματος "Ενεργώ για τον πλανήτη" του Ιδρύματος Λαμπράκη καθώς και άλλα που ανακαλύψαμε στην τάξη με τη βοήθεια του διαδικτύου.
Σύλλεξαν διάφορα αντικείμενα τα καταχώρησαν σε ομάδες για σωστή διαλογή στην ανακύκλωση.
Στην υποενότητα αυτή τα παιδιά, ερευνούν, πειραματίζονται, συλλέγουν πληροφορίες κατανοούν το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου και προτείνουν στην ολομέλεια μια πρώτη δράση ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας , λαμβάνοντας μέρος στο καρναβάλι του δήμου Σαρωνικού με θέμα του γκρουπ "Η Γη έχει 40ο πυρετό" και φορεσιές που δημιουργήσαμε όλοι μαζί παιδιά , γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τη φετινή χρονιά συνδυαστικά με την εμπλοκή μας στις θεματικές του δικτύου, αναλάβαμε πιλοτικά το πρόγραμμα "Ενεργώ για τον πλανήτη" του Ιδρύματος Λαμπράκη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε 6 υποενότητες.
Για την καλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή των παιδιών, μοιράσαμε τις 6 αυτές υποενότητες στα 6 τμήματα( 4 πρωινά , 1 ολοήμερο και 1 διευρυμένο) προκειμένου να ασχοληθεί κάθε ομάδα με μια από αυτές και εν συνεχεία να ενημερώνει και εμπλέκει τις υπόλοιπες.
Ακολουθώντας τα 7 βήματα του δικτύου μέσα στο γενικό σχέδιο δράσης "Ενεργώ για τον πλανήτη"
Όταν στην αρχή της χρονιάς βρήκαμε το σχολείο μας γεμάτο άκομψα συνθήματα και μουτζούρες, τα παιδιά στναχωρήθηκαν πολύ. Οι συζητήσεις μας οδήγησαν σε αποφάσεις και ποικίλες δράσεις.
Ξεκινάμε με την δημιουργία σχεδίου δράσης και φτιάχνουμε όλοι μαζί , παιδιά ,γονείς και εκπαιδευτικοί, τη σημαία μας.
Βάζουμε Χ στην αδιαφορία και πλέκουμε με Χ το δίχτυ του εθελοντισμού, για να "πιάνουμε" κι άλλους εθελοντές στο δίχτυ μας. Γράφουμε συμβόλαιο εθελοντισμού με τη μορφή οικοκώδικα......
Στην άκρη της αυλής μας βρίσκεται ένας μικρός κήπος διαμορφωμένος με παρτέρια.
Ερευνώντας με τα παιδιά τους χώρους της αυλής για να προτείνουμε ιδέες για τον καλλωπισμό της, φτάνουμε στον ξεχασμένο αυτό κήπο που φιλοξενούσε όλο αυτό τον καιρό μια λεβάντα και μια αρμπαρόσριζα που άντεχαν πεισματικά στο χρόνο και στη ζέστη του καλοκαιριού.
Η εγκατάλειψη του ήταν φανερή και τα παιδιά δεν άργησαν να κάνουν προτάσεις για να ξαναζωντανέψει ο μικρός αυτός κήπος.
Σελίδες
Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων χτίστηκε το 1994 στους πρόποδες του Πανείου όρους. Στεγάζεται σε κτίριο 300 τ.μ.και διαθέτει κήπο 1500τ.μ. Από το 2003 έως σήμερα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με επιτυχία προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποιήση των μαθητών μας σε θέματα περιβάλλοντος.