Καυτή Γη!

Το Βουνό των Καλυβίων το Πάνειο όρος έχει καεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Την εμπειρία της φωτιάς πολλοί μαθητές μας την έζησαν έντονα. Η μια εμπειρία συνδέθηκε με την άλλη και μέσα από αυτές και βίντεο σχετικά με την λειψυδρία , την ανομβρία, το διάγραμμα παρακολούθησης του καιρού που κάνουμε καθημερινά, φτάσαμε να αναζητούμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Οι ανθρωπογενείς παράγοντες του φαινομένου μας έφεραν αντιμέτωπους με πολλά ερωτήματα. Μέσα από όλες τις δραστηριότητες, τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως μικρές πράξεις αδιαφορίας οδήγησαν στο μεγαλώσει το πρόβλημα σε βαθμό που να απειλεί με ερημοποίηση περιοχές όπως η Αττική και η Ελλάδα γενικότερα.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών μετά από την ενασχόλησή τους και με τη συγκεκριμένη ενότητα ήταν εντυπωσιακή, καθώς τα ώθησε στο να αρχίσουν έχοντας ήδη τα περισσότερα από τα νήπια φωνολογική ενημερότητα, να παράγουν μόνα τους συνθήματα, όπως "Η γη ανήκει σε όλους", Η γη  μας δίνει ζωή μη την καταστρέφετε", "σώστε τις θάλασσες", "Φυτέψτε δέντρα για να γυρίσουν οι βροχές" και πολλά άλλα, τα οποία με δική τους πρωτοβουλία, ξεκίνησαν να  τοποθετούν αρχικά στην περίφραξη των σπιτιών τους για να ενημερώσουν και τους γείτονές τους, αλλά και στη συνέχεια, στο χώρο ανακοινώσεων καταστημάτων της περιοχής.

Τα παιδιά είναι πάντα ενθουσιώδη και έτοιμα για αλλαγές που θα βοηθήσουν τη γη να ανακάμψει. Ας τα  μιμηθούμε....και ίσως να σωθούμε!

 

Συγγραφέας: 
lizaspyrou