Νηπιαγωγείο Ροδόπολης Αττικής
Τα νέα του Σχολείου μας
Οι μαθητές /τριες του νηπιαγωγείου Ροδόπολης έμαθαν τις επιπτώσεις υπερβολικής χρήσης πλαστικού στο περιβάλλον και αποφάσισαν ν' αναλάβουν δράση. Πρότειναν τρόπους μείωσης και περιορισμού της χρήσης των πλαστικών στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον έβαλαν τον μπλέ κάδο στη ζωή τους ,προκειμένου ν΄ ανακυκλώσουν αντικείμενα που βλάπτουν το περιβάλλον.
Οι αστροκαλλιεργητές του Νηπιαγωγείου Ροδόπολης σε συνεργασία με την esa ( European space agency) διερεύνησαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών και συσχέτισαν τους παράγοντες αυτούς με την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα. Οι μαθητές έμαθαν ότι τα φυτά χρειάζονται αέρα, φως, νερό, θρεπτικά συστατικά και σωστή θερμοκρασία για να αναπτυχθούν ,μεσα απο πειραματισμούς και διαρκή παρατήρηση.
Στο εργαστήριο της φύσης του Νηπιαγωγείου Ροδόπολης δημιουργήσαμε χειροτεχνίες , κατασκευές με υλικά απο τη φύση ( φύλλα , πέτρες , ξύλα , πηλό κα. ) χειροτεχνίες και κατασκευές . Συνεργαστήκαμε με άλλα σχολεία ,στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης e- Twinning προκειμένου να φτιάξουμε ιστορίες εμπνευσμένες απο τη φύση . Μοιραστήκαμε ιδέες , εξερευνήσαμε τις αυλές μας και αξιοποιήσαμε τα ΄΄ δώρα της φύσης ΄΄ για να συνθέσουμε πρωτότυπα έργα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους γονείς των μαθητών /τριών μας για να '' στολίσουμε'' τον κήπο μας με υλικά απο τη φύση .
Σε συνεργασία με την Ελληνική ένωση προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος Helmepa μελετήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Θαλάσσιων θηλαστικών της Μεσογείου και γνωρίσαμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί απο τη θαλάσσια ρύπανση και ηχορύπανση .
Γνωρίσαμε το Ριζάρι ένα φυτό και συγκεκριμένα έναν αυτοφυής θάμνο που φύεται στη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 1½ μέτρο ύψος και προτιμά τα αργιλώδη και υγρά εδάφη. Η ρίζα του ξεπερνά το μέτρο, είναι αρκετά παχιά και είναι η πηγή της ουσίας αλιζαρίνης, που της δίνει το διακριτικό κόκκινο χρώμα. Τα άνθη του είναι κιτρινωπά, κατά μασχαλιαίους ή επακρίους βότρεις, τα οποία σχηματίζουν εμφύλους βότρεις.