Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
Τα νέα του Σχολείου μας
@ Μικρή σε διάρκεια, αλλά πολύτιμη σε γνώσεις και εμπειρίες ήταν η επίσκεψη , που πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες στο ελαιοτριβείο Παπαδέλλη στη Θερμή με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου. Ο ιδιοκτήτης μας ξενάγησε σε κάθε στάδιο παραγωγής του λαδιού.
@ Είδαμε τις ελιές να φτάνουν σε τσουβάλια, να μπαίνουν σε ανοιχτά πλαστικά καφάσια (για να αερίζονται), να καθαρίζονται από τα φύλλα, να πλένονται , να γίνονται πολτός και ύστερα να τρέχει λαχταριστό και μυρωδάτο το λαδάκι (οξύτητα 4/10 παρακαλώ).
> Με μια πολύ όμορφη γιορτή τιμήσαμε σήμερα το πρωί τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας. Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο αφηγήθηκαν τις αναμνήσεις τους από τα γεγονότα αυτών των ημερών ο Γιάννης Παυλής, φοιτητής της Φαρμακευτικής (τότε) και η σύζυγός του Νέλη Χατζηδάκη, όπως τα έζησαν, από πρώτο χέρι.
> Χωρίς μεγαλοστομίες υπογράμμισαν στους μαθητές, ότι «κανένας δεν γεννιέται ήρωας, όλοι έχουν το φόβο μέσα τους, αλλά κάποια στιγμή, όταν σε πνίγει το δίκιο σου αντιδράς χωρίς να λογαριάζεις τις συνέπειες».
@ Μπορεί ακόμα να έχουμε λιακάδες, αλλά τα κρύα του χειμώνα θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα. Τα νοικοκυριά λοιπόν- ιδίως στα χωριά - σοδιάζονται με ξύλα, που θα χρειαστούν για θέρμανση. Στα τζάκια , στις σόμπες, στους λέβητες.
@ Η διαδικασία ξεκινά από τα χωράφια με το κόψιμο, το ξεδιάλεγμα και το φόρτωμα τους στα αγροτικά αυτοκίνητα. Μετά θα κατεβούνε στα χωριά, όπου θα ξεφορτωθούν και θα μεταφερθούν στις αποθήκες των σπιτιών,
@ Γιορτή των Ταξιαρχών σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024.Μια ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο, αφού γιορτάζουν σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της: ο Μιχάλης, ο Στρατής, ο Ταξιάρχης, ο Άγγελος, ο Σταμάτης, ο Γαβριήλ και τα αντίστοιχα γυναικεία ονόματα.
@ Από όλα τα ονόματα εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι το όνομα Στρατής, που στη Λέσβο δεν γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά στις 8 Νοεμβρίου. Γιατί όμως;
@ Η εξήγηση, ότι είναι ότι το όνομα αυτό δεν προέρχεται από το Ευστράτιος, αλλά από το Αρχιστράτηγος, (Αστράτ’ γους), Στρατηγός, Στρατήγης.
@ Ήταν μια επίσκεψη που τα είχε όλα - η ξενάγησή μας στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής - και άφησε ιδιαίτερα ευχαριστημένους και εντυπωσιασμένους όλους τους μαθητές μας.
@ Οι μαθητές άκουσαν να σφυρίζει η μπουρού του εργοστασίου και να «καλεί» τους εργάτες στη δουλειά, είδαν τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου να λειτουργούν και έμαθαν τη λειτουργία του ηλιακού ρολογιού που βρίσκεται στον περίβολο του εργοστασίου.
@ Για τα γεγονότα της απελευθέρωσης του νησιού το 1912 μίλησε σήμερα στους μαθητές του σχολείου μας ο Αντ/γος ε.α. και συγγραφέας κ. Στρατής Χαραλάμπους. Η παρουσίασή του συνοδεύτηκε με προβολή εικόνων της εποχής και χαρτών, που έκαναν πιο κατανοητά τα ιστορικά γεγονότα.
@ Ο λόγος του ομιλητή γλαφυρός έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν την ατμόσφαιρα της εποχής και των ενθουσιασμό των κατοίκων του νησιού για την απελευθέρωσή τους. Στο τέλος φωτογραφήθηκαν μαζί του στην αυλή και αρκετοί μαθητές ζήτησαν να τους υπογράψει και …αυτόγραφα!
@Το χωριό του μπαμπά μου είναι ο Μανταμάδος. Εκεί πηγαίνουμε αρκετές φορές το χρόνο για να δούμε τη γιαγιά, που ζει πια μόνη της μια και ο παππούς πέθανε πριν λίγα χρόνια.
@ Μετά το μεσημεριανό τραπέζι μας παίρνει κοντά της εμένα και την αδελφή μου και μας λέει ιστορίες του χωριού δείχνοντάς μας και παλιές φωτογραφίες. Μια τέτοια ιστορία μας είπε στην τελευταία μας επίσκεψη τον Οκτώβριο.
@ Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και ο παππούς μου ήταν στην Πεδή και αρμέγανε πρόβατα. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές : ο Μίκης! Έρχεται ο Μίκης!
@Τον ένα μήνα λειτουργίας του έκλεισε χθες το πρόγραμμα «Συνυπάρχω μέσα από τον αθλητισμό», που γίνεται κάθε Τετάρτη από 3-4.30μμ στην αυλή του σχολείου μετά τη λήξη του ολοήμερου. Γυμνάστριες είναι η Στράτια και η Νεφέλη. Συμμετέχουν 14 μαθητές και μαθήτριες και στόχος του είναι μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες οι μαθητές να νοιώθουν σαν μια οικογένεια αφήνοντας στην άκρη τις μεταξύ τους εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
@ Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 29 Οκτωβρίου η διάθεση των σχολικών γευμάτων για τη φετινή σχολική χρονιά. Το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής συμμετέχει για 4η συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα.
@ Το κάθε γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε κατάλληλες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Σελίδες
Το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, που τηφετινή σχολική χρονιά αριθμεί 60 μαθητές στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο και περιβάλλεται από μια ευρύχωρη αυλή με νερατζιές,λεμονές,πορτοκαλιές,πεύκα,μουριές και ακακίες. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Θερμής (πρώην καποδιστριακού Δήμου). Ο οικισμός περιβάλλεται από τα ερείπια της προϊστορικής Θερμής (σύγχρονης πόλης της Τροίας και της Πολιόχνης Λήμνου), από την (πανελλαδικής φήμης ) Μονή του Αγίου Ραφαήλ, τη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Τρουλωτής, και από τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα των Πυργόσπιτων της περιοχής . Η περιοχή της Θερμής έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν που αγγίζει τα 5.500 χρόνια. Το όνομά της το οφείλει στις πολύτιμες θερμοπηγές της που αναβλύζουν καθάριες επί αιώνες.Στις αρχές του 20ού αι., στη θέση των θερμοπηγών ανεγέρθηκε τοπολυτελές ξενοδοχείο, το «Σάρλιτζα», το οποίο μετέτρεψε τη Θερμή σε σύγχρονη λουτρόπολη και φημισμένο κέντρο ιαματικού τουρισμού.