Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2022
Έτος Εγγραφής: 
2017
Θέματα: 
2017-2018
Σχολική Αυλή
2018-2019
Σχολική Αυλή
2019-2020
Σχολική Αυλή
2020-2021
Σχολική Αυλή
2021-2022
Σχολική Αυλή
2022-2023
Σχολική Αυλή
2023-2024
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή

Τα νέα του Σχολείου μας

1.12.2023

@@ Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν ένα μήνα στη Γ΄ τάξη και συνάντησε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Οι μαθητές με παρότρυνση της δασκάλας τους (και του γυμναστή που είχε την ιδέα) , αντί να πετούν τα καπάκια των μπουκαλιών κάτω, τα μαζεύουν σε κάδους και στη συνέχεια το σχολείο τα στέλνει για ανακύκλωση.

@@ Η πρωτοβουλία πέρα από το οικολογικό, στέλνει και ένα βαθιά ανθρωπιστικό μήνυμα Τα καπάκια παραδίδονται από το Σχολείο στην ΚΥΨΕΛΗ», που συνεργάζεται με εταιρείες ανακύκλωσης και τα αγοράζουν δίνοντας ως αντίτιμο χρήματα για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

26.11.2023

# Η σπάνια φωτογραφία που βλέπετε είναι τραβηγμένη στη Θερμή της Λέσβου το 1938 την ημέρα της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήλθε στα χέρια μας στα πλαίσια του προγράμματος "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" από έναν παλιό μαθητή του σχολείου – συνταξιούχο γιατρό, που εικονίζεται και ο ίδιος σ’ αυτήν.

26.11.2023

@@ Με νέους κάδους ανακύκλωσης, που τοποθετήθηκαν στην αυλή , εξοπλίστηκε αυτή την εβδομάδα το σχολείο. Η προμήθειά τους έγινε στα πλαίσια συνεργασίας με την εταιρεία «Χυτήρια Λέσβου - Ανακύκλωση Α.Ε.» και είναι η πρώτη μιας σειράς ενεργειών για το μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης.

@@ Θα ακολουθήσουν διαλέξεις - παρουσιάσεις για την κυκλική οικονομία , την υγειονομική ταφή απορριμμάτων και τους ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση των απόβλητων κήπων (μέσω της κομποστοποίησης), οικιακών αποβλήτων μέσω των βιολογικών καθαρισμών) την ανακύκλωση συσκευών , αυτοκινήτων, μπαταριών κ.λ.π.

23.11.2023

@@ Με μια όμορφη γιορτή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τιμήσαμε   την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στη γιορτή (που περιλάμβανε ένα θεατρικό σκετς, ποιήματα και τραγούδια) συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

@@ Η γιορτή περιλάμβανε και μια μαρτυρία από το κλίμα των ημερών εκείνων. Την αφηγήθηκε ο Στρατής Χατζηχρήστος από τη Γέρα της Λέσβου , που σαν φοιτητής έζησε τα γεγονότα των ημερών εκείνων από κοντά.

15.11.2023

@@ Ξεκίνησε η φθινοπωρινή σπορά του κήπου μας σήμερα το πρωί. Την επιμελήθηκαν η δασκάλα Μ.Σ. (μαζί με το σύζυγό της, που είναι γεωπόνος). Φυτεύτηκαν μαρούλια, κρεμμυδάκια, κουνουπίδια, λάχανα, σέλινο, μπρόκολο, παντζάρια, μαϊντανό, αλλά και αρωματικά φυτά.

@@ Όλα φυτεύτηκαν από τους μαθητές των μικρών τάξεων. Πιο πριν μαθητές των μεγάλων τάξεων έσκαψαν αυλάκια στο μαλακό - από τη βροχή - χώμα με τις τσάπες και βγάλανε με τις τσάπες τις αγριάδες του κήπου. Στη συνέχεια έριξαν σε κάθε λακκούβα μισό κυπελάκι βιολογικό λίπασμα για να δυναμώσει το χώμα.

14.11.2023

# Λειτουργήθηκε σήμερα το σπήλαιο – ασκητήριο του Αγίου και ασκητή Φιλίππου, ένα από τα ωραιότερα του νησιού, στο φαράγγι της Θερμής. Το σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Λαγκόβαρδος, απέναντι από το βουνό Παλαμάς, κοντά στη Θερμή.

# Η διαδρομή για το σπήλαιο ξεκινάει απέναντι από το γήπεδο της Θερμής. Στην αρχή υπάρχει ένας λιθόστρωτος δρόμος 300 μέτρων και ύστερα μονοπάτι για 2,5 χλμ., μέσα από πουρνάρια και βελανιδιές.

# Όταν φτάνει κανείς εκεί η θέα είναι εκπληκτική. Φαίνονται η παραλία της Θερμής με το νησάκι «Βενιζέλος» και τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας.

9.11.2023

@@ Ο σχολικός κήπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής μας ζωής τα τελευταία χρόνια. Η ενασχόληση με αυτόν γίνεται στα πλαίσια του δικτύου «Οικολογικά Σχολεία», όπου συμμετέχει το σχολείο. Στόχος είναι η Περιβαλλοντική - εκπαίδευση των μαθητών και η απόκτηση οικολογικής συνείδησης.

@@ Στον κήπο βάζουμε λαχανικά , αρωματικά φυτά , αλλά και λουλούδια .Κάνουμε δύο σπορές : Τον Νοέμβρη η πρώτη και τον Μάρτη η δεύτερη. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκάβουν , να φυτεύουν , να λιπαίνουν, να ποτίζουν, να φτιάχνουν κομπόστ  και γενικά να κάνουν όποιες καλλιεργητικές φροντίδες απαιτούνται.

7.11.2023

@@ Με μια μεστή και πολυεπίπεδη εκδήλωση το Δ.Σ. της  Λουτρόπολης Θερμής  τίμησε τη Δευτέρα 6/11/2023 την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης την 8Η  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912. Η εκδήλωση κράτησε από τις 10.00 - 11.30  και περιλάμβανε τα παρακάτω:

Α) Ομιλία – παρουσίαση των γεγονότων της απελευθέρωσης από τον αντιστράτηγο ε. α. και ιστορικό κ. Στρατή Χαραλάμπους στους μαθητές των μεγάλων τάξεων. Ο ομιλητής με λόγια απλά και κατανοητά παρουσίασε την προσπάθεια της Ελλάδας να απελευθερώσει Ήπειρο, Μακεδονία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

4.11.2023

@@ Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη έγινε σήμερα  από τις  10.00-13.00 το πρωί η απονομή των βραβείων και των επαίνων στα σχολεία τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν στον  περυσινό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

@@ Στο διαγωνισμό βραβεύτηκε το αφιερωματικό τεύχος της μαθητικής εφημερίδας το ΘΗΤΑ της Θερμής με τίτλο «Γερμανός Καραβαγγέλης & Ευθύμιος Αγριτέλλης : Δύο Λέσβιοι ιεράρχες στον Πόντο». Το τεύχος απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Εφημερίδες».

1.11.2023

@@ Πλημμύρισε κολοκύθες την Τρίτη  31/10/ 2023 η αυλή του σχολείου μας. Αιτία και αφορμή το έθιμο Halloween, που γιορτάζεται τέτοια μέρα σε όλο τον κόσμο και στο οποίο οι κολοκύθες είναι σε πρώτο πλάνο.

@@ Η γνωριμία των μαθητών με το έθιμο έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας και έχοντας σαν γνώμονα το ότι κάθε γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένη με την κουλτούρα του τόπου, όπου μιλιέται.

Σελίδες

Το 6/θέσιο  Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, που τηφετινή σχολική χρονιά αριθμεί 60 μαθητές  στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο και περιβάλλεται από μια ευρύχωρη αυλή με νερατζιές,λεμονές,πορτοκαλιές,πεύκα,μουριές και ακακίες. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Θερμής (πρώην καποδιστριακού Δήμου). Ο οικισμός περιβάλλεται από τα ερείπια της προϊστορικής Θερμής (σύγχρονης πόλης της Τροίας και της Πολιόχνης Λήμνου), από την (πανελλαδικής φήμης ) Μονή του Αγίου Ραφαήλ, τη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Τρουλωτής, και από τα μοναδικά  αρχιτεκτονήματα των Πυργόσπιτων της περιοχής . Η  περιοχή της Θερμής έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν που αγγίζει τα 5.500 χρόνια. Το όνομά της το οφείλει στις πολύτιμες θερμοπηγές της που αναβλύζουν καθάριες επί αιώνες.Στις αρχές του 20ού αι., στη θέση των θερμοπηγών ανεγέρθηκε τοπολυτελές ξενοδοχείο, το «Σάρλιτζα», το οποίο μετέτρεψε τη Θερμή σε σύγχρονη λουτρόπολη και φημισμένο κέντρο ιαματικού τουρισμού.

Διεύθυνση: 
Λουτρόπολη Θερμής- Λέσβος
81110 Λουτρόπολη Θερμής