Τα πλουμιά των αλόγων στα πανηγύρια της Λέσβου

@@ Τα πανηγύρια του καλοκαιριού, όπου πρωταγωνιστούν τα άλογα δίνουν την ευκαιρία -εκτός των άλλων- να θαυμάσουμε τα υπέροχα έργα κάποιων ταπεινών τεχνιτών του νησιού, όπως οι σαμαράδες και οι καπιστράδες.

@@ Επίσης στα στολισμένα άλογα, που συνοδεύουν την περιφορά της εικόνας των Αγίων που γιορτάζουν, μπορεί να θαυμάσει κανείς πλήθος από πλουμιά - εξαίσια δείγματα λαϊκής φαντασίας, αλλά και μαστοροσύνης .

@@ Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα χαϊμαλιά που στολίζουν τα άλογα. Αυτά τα υπέροχα δείγματα λαϊκής τέχνης διέσωσε σε έρευνα του ο εκπαιδευτικός Αλέκος Κιουρέλλης και μπορεί ο καθένας να τα βρει στο προσωπικό του ιστολόγιο > http://kiourellis.blogspot.com .

@@ Στην Κλειώ της Λέσβου υπάρχει το παραδοσιακό Σαγματοποιείο του κ. Κώστα Αγκοπιάν, που έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και κρατάει το μαγαζί από το 1984. Με το που θα μπεις στο μαγαζί χαζεύεις κυριολεκτικά από το απίστευτο μεράκι αυτού του ανθρώπου.

@@ Στο ανακαινισμένο «χάνι», της Παναγιάς στην κωμόπολη της Αγιάσου  υπάρχει το Μουσείο των παλιών επαγγελμάτων. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι κι αυτό του σαγματοποιού, του τεχνίτη δηλαδή που έφτιαχνε τα σαμάρια των ζώων.Στο μουσείο παρουσιάζεται ένα παλιό παραδοσιακό σαμαράδικο της Αγιάσου

Συγγραφέας: 
avalesis