Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία

# Ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ για τα Μοσχονήσια βασισμένο στο βιβλίο της αείμνηστης Βασιλικής Ράλλη «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία». Η πρώτη προβολή του θα γίνει στις 26Αυγούστου 2023 στο Καστελλόριζο. Το βραβευμένο βιβλίο μιλάει για την τραγωδία του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας Μοσχονησιώτικης οικογένειας, της οικογένειας Ράλλη.

# Το συνεργείο, που έκανε τα γυρίσματα, επισκέφθηκε το σχολείο μας πριν από δύο χρόνια . Τράβηξε πλάνα κα παλιές φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η ίδια η Βασιλική Ράλλη,  ως μαθήτρια του σχολείου, καθώς και μια τεράστια πιπεριά (δέντρο), που έχει φυτέψει πίσω από το Ηρώο πεσόντων. Εκτός από τη Θερμή έγιναν γυρίσματα και στην Παναγιούδα, τα Πάμφιλα και τις Νέες Κυδωνίες.

# Η αείμνηστη Βασιλική, γεννήθηκε στη Θερμή λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο πατέρας της, Νικόλαος Μαραγκός, έμεινε αιχμάλωτος στους Τούρκους, ενώ η μητέρα της (με καταγωγή από τα Μοσχονήσια) ήλθε προσφυγοπούλα στη Λέσβο, διαφεύγοντας ως εκ θαύματος τη σφαγή τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.

# Μετά το Δημοτικό της Θερμής (1929-1934)  φοίτησε στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο και τη Γαλλική Σχολή της Μυτιλήνης. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα εξής βιβλία: «Καρυές, ο λόφος των Αγίων», «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία», «Πηνελόπη», «Το Προσφυγόπουλο» και την ποιητική συλλογή «Ψυχής αντίλαλοι».

@@ Στα πλαίσια του προγράμματος του σχολείου «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου» πριν 4 χρόνια (καλοκαίρι του 2019) 3 μαθητές μας , που τότε αποφοιτούσαν (Άγγελος Βαξεβάνης, Παναγιώτης Μιχαλέλλης, Γιώτα Ψαθά),  κατέγραψαν τις αναμνήσεις της αείμνηστης Βασιλικής Ράλλη με τα κινητά τους σε δυο 2ωρες συνεντεύξεις, που της πήραν. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν μοναδικές. Στις συνεντεύξεις παρίστατο και έδινε διευκρινίσεις και κ. Αγγελική Ράλλη (κόρη της Βασιλικής), ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών -σήμερα. 

Συγγραφέας: 
avalesis