Όταν η Ίλυα Λιβυκού λεγόταν Λιλή Κοζύρη

# Η σπάνια φωτογραφία που βλέπετε είναι τραβηγμένη στη Θερμή της Λέσβου το 1938 την ημέρα της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήλθε στα χέρια μας στα πλαίσια του προγράμματος "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" από έναν παλιό μαθητή του σχολείου – συνταξιούχο γιατρό, που εικονίζεται και ο ίδιος σ’ αυτήν.

@@Είναι τραβηγμένη στην αγορά της Θερμής την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και αυτό που της δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η παρουσία της φαλαγγίτισσας που φαίνεται γελαστή στο κέντρο του τραπεζιού. Είναι η πασίγνωστη  πρωταγωνίστρια Ίλυα Λιβυκού, που τότε  ήταν συζύγου του Νομάρχη Λέσβου Αγησίλαου Κοζύρη, και λεγόταν Λιλή  Κοζύρη.

# Αριστερά όρθια διακρίνεται η Ευαγγελία Πισπίνη, σύζυγος του τότε Διευθυντή του Σχολείου Στρατή Πισπίνη και μπροστά ένας από τους γιούς της. Όπως μας είπε η Θερμιώτισα Αγγελική Ράλλη -ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πατρών- στο τραπέζι αυτό ανέβασαν τη μαμά της -την αείμνηστη Βασιλική Ράλλη-(μαθήτρια Δημοτικού τότε) και απήγγειλε ένα ποίημα.

# Η Λιλή  Κοζύρη, υπήρξε σύζυγος του Αγησίλαου Κοζύρη, Νομάρχη Λέσβου, με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Χατζάκη. Είχε γεννηθεί το 1919 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από μικρή ασχολήθηκε με τον ακοντισμό.

 # Επίμονη, πεισματάρα και δυναμική, η Λίλη Χατζάκη-Κοζύρη χώρισε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής από τον σύζυγό της Άγη Κοζύρη -πρώην Νομάρχη Λέσβου-και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και ταυτόχρονα - παρά την απαγόρευση των δικών της-και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου την οποία ολοκλήρωσε με άριστα.

# Ο κόσμος την θυμάται σαν Ίλυα Λιβυκού –το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» το 1948. Αξέχαστες είναι οι ταινίες που γύρισε με τον Βασίλη Λογοθετίδη : «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» και «Ήρωας με παντούφλες».

@@ Η φωτογραφία προέρχεται από το ημερολόγιο-ατζέντα που κυκλοφόρησαν το 2023  το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης με υλικό από το πρόγραμμα "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου".

Συγγραφέας: 
avalesis