Ο Μυριβήλης για την Ερεσό

@@ Ο Μυριβήλης εκτός από τη γενέτειρά του την Συκαμιά, τη Θερμή, όπου παραθέριζε και τη Μυτιλήνη φαίνεται,  ότι είχε σχέσεις και με άλλα μέρη του νησιού. Ένα από αυτά ήταν και η Ερεσός, που η Σκάλα της ήταν τότε (δεκαετία του 1950) αμόλυντη από την τουριστική ανάπτυξη.

@@ Ο Μυριβήλης με τη σύζυγό του είχαν φιλοξενηθεί στην Ερεσό, από τον τότε Δήμαρχο Δ. Κούκο και πρέπει να έμεινε εντυπωσιασμένος από το περιβάλλον της περιοχής αλλά και τις περιποιήσεις του Δημάρχου και της οικογένειάς του.

@@ Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί η καρτ ποστάλ,  που μας στάλθηκε από την κόρη του τότε   Δημάρχου  της κωμόπολης στην οποία ο μεγάλος λογοτέχνης γράφει τα παρακάτω.

 

Θερμή 2/ 8/1961

Αγαπητέ μου Δήμαρχε,

Δεν σε είδα στην Αθήνα . Ο  κ. Πλάτανος1  μου είπε πως είσαστε μαζί στου Ηρώδη. Τώρα από προχθές είμαστε εδώ2  και αρχίσαμε ιαματικά μπάνια στο ξενοδοχείο3.

Σας  θυμούμαστε πολύ καλά και ποτέ δεν ξεχνάμε τις μεγάλες περιποιήσεις που μας κάνατε εσείς και η καλή κυρία Κούκου. Θα ξανάρθω μόλις τελειώσει το ξενοδοχείο4  να χαρούμε την αμμουδιά και τα αγαπημένα μου δρύα (βελανιδιές).

Θέλω σαν ξανάρθω να ’δω τους δρόμους με τα ονόματα των μαθητριών της Σαπφώς και μία πλατεία με λουλούδια και συντριβάνι με τ’  όνομα της μεγάλης μας ποιήτριας και την προτομή της. Έτσι σιγά- σιγά θα ‘ρθει ο δρόμος και ο τουρισμός.

Σύντομα Θα γράψω για το χωριό σου και για σένα. Χαιρέτησέ μου το νεαρό αντρόγυνο.

Σ. Μυριβήλης &  Ελένη

…………………………………………………………..

1.Εννοεί τον αείμνηστο Αντισαίο δημοσιογράφο Βασίλη Πλάτανο.

Ο Μυριβήλης τον εκτιμούσε πολύ, είχε μάλιστα προλογίσει

με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια το βιβλίο του «Ελληνικά λαϊκά πανηγύρια»

2. Εννοεί τη Θερμή, όπου ο Μυριβήλης παραθέριζε τα καλοκαίρια

3. Εννοεί το «Σάρλιτζα Πάλλας», που ήταν το αγαπημένο του ξενοδοχείο.

4. Εννοεί το ξενοδοχείο , που είχε αρχίσει  να χτίζεται τότε στη Σκάλα  της Ερεσού

Συγγραφέας: 
avalesis