Μυντιλήδες, τα ...πόνυ της Λέσβου !

@@ Τα πόνυ όλοι τα ξέρουμε. Είναι τα πανέμορφα μικρά αλογάκια, που ξετρελαίνονται τα παιδιά να τα ιππεύουν. Πόσο γνωρίζουν όμως ότι παρόμοια αλογάκια (στο μέγεθος) είχε παλιά και η Λέσβος, τους περίφημους Μυντιλήδες;

@@ Στη σχολική μας εφημερίδα το «ΘΗΤΑ της Θερμής» είχαμε κάνει παλιότερα ένα αφιέρωμα σε αυτή τη σπάνια φυλή των μικρόσωμων αλόγων του νησιού. Στο αφιέρωμα μιλούσε ο Κώστας Φραγκόπουλος, δάσκαλος και πρώην Δήμαρχος Θερμής, για τη φάρμα αλόγων, που διατηρεί στην Κώμη, όπου εκτρέφει και τρεις Μυντιλήδες.

@@ Ο Κ. Φραγκόπουλος, παλεύει χρόνια για να «αναστήσει» αυτά τα πανέμορφα αλογάκια. Σήμερα του έχει μείνει μόνο ένα θηλυκό και ψάχνει αρσενικό για να το ζευγαρώσει και να κάνει απογόνους.

@@ Όπως μας είχε τονίσει, οι Μυντιλήδες είναι σπάνια μικρόσωμη ράτσα της Λέσβου , που σταδιακά σχεδόν εξαφανίστηκαν από το νησί. Έχουν κοντά και χοντρά πόδια, σκληρά νύχια και είναι άλογα μεγάλης αντοχής.

@@ Την τελευταία 20ετία τα αλογάκια αυτά χρησιμοποιούνται στα απέναντι παράλια οι Μυντιλήδες για να μεταφέρουν τουρίστες σε προστατευμένες περιοχές, όπου απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων.

@@ Σημειώστε μας είπε, καταλήγοντας, ότι σε όλη τη Τουρκία τα αλογάκια αυτά είναι διάσημα και λέγονται Middili at, δηλαδή «Άλογα Μυτιλήνης»

Συγγραφέας: 
avalesis