Μνήμες του 1940 στο σχολείο μας

@@ Μνήμες του1940 ζωντάνεψαν στο σχολείο μας σήμερα. Οι μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων άκουσαν την περιπέτεια που έζησε στο μέτωπο ένας Θερμιώτης, ο Γιάννης Καρακωνσταντής. Η περιπέτεια του κόστισε έναν θανάσιμο τραυματισμό και το ένα του χέρι. 

……………………………………………..

@@ Η τύχη του ήταν, ότι τον βρήκε ημιθανή μέσα στο χιόνι η περίπολος ύστερα από μια επιχείρηση αυτοκτονίας, εναντίον ενός φυλακίου των Ιταλών. Η ομάδα του Καρακωσταντή πέτυχε να εξοντώσει τους στρατιώτες που το επάνδρωναν, αλλά  μια ριπή πολυβόλου «θέρισε» στο τέλος τους 11 από τους 13 μήνες άνδρες της διμοιρίας.

@@ Δεκαπέντε λεπτά να αργούσε η περίπολος  θα είχαν πεθάνει και οι δύο τραυματίες. Ήταν τέτοιο το κρύο, που το αίμα τους είχε παγώσει -κάτι που τους έσωσε τη ζωή, γιατί σταμάτησε την ακατάσχετη αιμορραγία τους.

…………………………………..

@@ Από εκεί και ύστερα άρχισε για τον Γ. Καρακωσταντή μια άλλη «Οδύσσεια». Οκτώ μήνες μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και έβλεπε να του κόβουν σιγά-σιγά το χέρι, από την παλάμη ως τον ώμο!

@@ Αυτά και άλλα πολλά απίστευτα (και όμως πέρα για πέρα αληθινά) αφηγήθηκε στους μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων   η κόρη του, η 78χρονη Αντωνία Καρακωνσταντή, καθηλώνοντας το  μαθητικό ακροατήριο.

@@ Την ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και ζωντάνεψε τόσο παραστατικά γεγονότα και μνήμες από το έπος του 1940.

# Το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής για να τιμήσει τον Γιάννη Καρακωνσταντή, τον άνθρωπο , που πολέμησε με αυταπάρνηση και έχασε το ένα του χέρι στα βουνά της Αλβανίας το 1940 έφτιαξε CD-ROM με τίτλο «Ο ήρωας με το ένα χέρι».Το CD-ROM  βραβεύτηκε στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Το σχολείο αφηγείται».

# Επίσης η περιπέτειά του έγινε διήγημα από τη μαθήτρια Αγγελική Καραγκούνη  που   βραβεύτηκε στον φετινό 15ο διαγωνισμό γραπτού λόγου των εκδόσεων Πατάκη. Τέλος πρόβαλε τη ζωή και τη δράση του στο περυσινό ημερολόγιο του σχολείου με τίτλο «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

Συγγραφέας: 
avalesis