Το εκκλησάκι που έκλεψε την καρδιά του Ελύτη

@@ Ένα από τα αγαπημένα εκκλησάκια του Οδυσσέα Ελύτη, (που γιόρταζε τις προάλλες) ήταν αυτό της Αγίας Μαρίνας στα Μιστεγνά της Λέσβου, μόλις δυο βήματα από τη Θερμή. Ο νομπελίστας ποιητής το γνώρισε από τον Μιστεγνιώτη ομότεχνό του τον ποιητή Στρατή Πασχάλη και το «ερωτεύτηκε».

@@ Συνήθιζε μάλιστα να κάνει εκεί τις διακοπές του κάποια καλοκαίρια, όπως εκείνο του1979.  «Δεν με πατρονάρησε ποτέ-εξομολογήθηκε κάποτε ο Μιστεγνιώτης ποιητής. Διαφωνούσαμε συχνά, μα ουδέποτε θέλησε να μου επιβάλει την άποψή του».

@@ Στον ταξιδιωτικό του σάκο ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ, ένα από τα στιγμιότυπα είναι το εκκλησάκι αυτό. «Στα Μιστεγνά, -γράφει ο ποιητής -ανεβαίνοντας πρωί τους ελαιώνες για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Το βάρος που νιώθεις να σου έχει αφαιρεθεί σαν αμαρτία ή τύψη και χωνεύεται από το χοντρό χώμα, λες και το τραβά η μεγαθυμία των προγόνων».

 

@@ 1 Η ΦΩΤΟ: Ο Οδυσσέας Ελύτης με τον Στρατή Πασχάλη καθισμένοι έξω από το μουσείο του Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης   Πηγή : Andro.gr -Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο Στρατή Πασχάλη.

@@2 Η ΦΩΤΟ:  Ο ποιητής στην Σκάλα Μυστεγνών τον Ιούλιο του 1979, φιλοξενούμενος  του Στρατή Πασχάλη.  Παραχώρηση φωτογραφίας από τον Κώστα Τσακίρη( Tsakiris Kostas ).

Συγγραφέας: 
avalesis