Σύκο, η υπερτροφή των αρχαίων
Σύκο, η υπερτροφή των αρχαίων
Παρουσίαση και γευσιγνωσία στο σχολείο μας
για τα σύκα της πεδιάδας του Ευεργέτουλα
…………………………………………
@@ Με μια ομιλία-παρουσίαση για τα σύκα της πεδιάδας του Ευεργέτουλα ξεκίνησαν την Τετάρτη τα εργαστήρια Δεξιοτήτων της φετινής χρονιάς στο Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής. Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου, που μας έκανε μια διαθεματική παρουσίαση για το σημαντικό αυτό προϊόν της Λέσβου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι:
@@ Τα σύκα περιλαμβανόταν στις κύριες τροφές των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην αρχαία Αθήνα, ήταν απαραίτητη τροφή για τους στρατιώτες, που περπατούσαν 80 χλμ την ημέρα ,καθώς και για τους κωπηλάτες. Ένα ξερό σύκο περιέχει 274 θερμίδες ενώ ένα αγγούρι μόλις 15 θερμίδες!!
@@ Τα σύκα προσφέρονταν ως «μετάλλιο» στους νικητές των πρώτων ολυμπιακών αγώνων, ενώ οι αθλητές τα κατανάλωναν ως υπερτροφή στην προπόνηση. Οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν «πιο πολύτιμα και από τον χρυσό» και απαγόρευαν την εξαγωγή τους.
@@ Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο. Από εκεί προέρχεται και η έκφραση ‘’φύλλο συκής’’ με το οποίο εμφανίστηκαν ο Αδάμ και η Εύα. Σε συκιά κρεμάστηκε και ο Ιούδας. Το ξύλο της συκιάς ούτε γερό είναι ούτε καίγεται καλά. Γι ‘αυτό και βγήκε το επίθετο “σύκινος” που σημαίνει “άχρηστος.
@@ Τα σύκα ήταν το αγαπημένο φρούτο της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από τσίμπημα δηλητηριώδους φιδιού το οποίο βρισκόταν μέσα σε καλάθι με σύκα που της προσέφεραν.
@@ Νοστιμότερο θεωρούνταν το ήπαρ του ζώου το οποίο τρεφόταν με σύκα. Οι καλοφαγάδες αρχαίοι Έλληνες ζητούσαν να τους σερβίρουν σαν πιο εκλεκτό μεζέ «συκωτόν ήπαρ». Το «συκωτόν ήπαρ», χάριν συντομίας έγινε απλά «συκωτόν» και στη συνέχεια «συκώτι». Έτσι σήμερα το ήπαρ το λέμε συκώτι.
@@ Μεγάλο μέρος της παρουσίασης κάλυψε η καλλιέργεια των σύκων στον συκεώνα του Ιππείου και της Συκούντας. Τότε ο κάμπος του Ευεργέτουλα είχε 30.000 συκιές και μάζευαν 250.000 κιλά ξερά σύκα. Επίσης αναφέρθηκαν οι λιχουδιές , που φτιάχνονται με αυτά.
@@ Στο τέλος οι μαθητές δοκίμασαν σύκα γεμιστά με καρύδια και συκαλευριά. Ήταν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που αποκάλυψε στα παιδιά μια πτυχή της παραγωγικής δραστηριότητας της Λέσβου και ταυτόχρονα τους χάρισε μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σάλτα και την σύζυγό του κ. Ζίνα για την παρουσίαση, που μας έκαναν και τις λιχουδιές που μας έφερα