Γλυκά κουταλιού και φέτος απ’  τις πορτοκαλιές μας

# Μέσα στην εβδομάδα, που μας πέρασε  τα καταφέραμε να  τυποποιήσουμε  και φέτος γλυκά κουταλιού από τα εσπεριδοειδή της σχολικής μας αυλής, που θα δοθούν σαν δώρα σε όσους μας επισκέπτονται και πραγματοποιούν δραστηριότητες  στο σχολείο.

# Το γλυκό πορτοκάλι (αλλά και το λικέρ) μας το έφτιαξε η Βάσω Μαντζουράνη, (μητέρα του  μαθητή μας Κ.Κ.) και το γλυκό νεράτζι η  καθαρίστριά μας Ζήνα Καραμανώλη (και γιαγιά της μαθήτριάς μας Α.Γ.)

#Τα  εσπεριδοειδή τα μάζεψαν  μαθητές του σχολείου, όλο το προηγούμενο διάστημα . Τα βαζάκια μας τα πρόσφερε ο γεωπόνος και μελισσοκόμος Γιάννης Μαστρανεστάσης, (πατέρας της μαθήτριάς μας Α-Μ.Μ.).  

# Θερμές ευχαριστίες και στους τρεις  για τη βοήθειά τους, όπως και στον  Άγγελο Σιδερά που κλάδεψε τις πορτοκαλιές μας, στον Στρατή Κόμβο ,που μίλησε στους μαθητές  για τη θρεπτικές ιδιότητες του πορτοκαλιού και στον Μπάμπη  Ιατρουδέλλη ,που μας πρόσφερε πορτοκάλια για τη γευσιγνωσία που κάναμε . 

# Η συγκομιδή  των εσπεριδοειδών  και η παρασκευή των γλυκών γίνεται στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία», όπου συμμετέχει η Σχολική μας Μονάδα.

 

# Τα εσπεριδοειδή κατάγονται από την ανατολική Ασία (την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία). Τρείς περιοχές της Λέσβου παράγουν εσπεριδοειδή  :  τα Παράκοιλα, η Μόρια και η Θερμή. Στην Θερμή ένας μεγάλος παραγωγός παράγει 20-25 τόνους πορτοκάλια .

# Τα εσπεριδοειδή είναι δέντρα των τροπικών και υποτροπικών περιοχών καθώς επίσης και της νότιας εύκρατης ζώνης. ∆εν αναπτύσσονται σε περιοχές µε µεγάλο υψόµετρο. Θέλουν κλίµα ζεστό, υγρό και παραθαλάσσιο, µε ήπιο χειµώνα του οποίου οι θερµοκρασίες   είναι µεγαλύτερες από 0ο C.

# Σε περίπτωση που η θερµοκρασία αγγίξει τους -2ο C, οι νεαροί βλαστοί και οι καρποί των εσπεριδοειδών υφίστανται σοβαρές ζηµιές.  Όταν η θερµοκρασία πέσει  στους -10ο C   τα δέντρα  νεκρώνουν .

  

Συγγραφέας: 
avalesis