Από τα Μοσχονήσια στη Θερμή της Λέσβου
@@ Μαγικές στιγμές έζησαν την Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη, όσοι παραβρέθηκαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», που αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη, παλιάς μαθήτριας του σχολείου μας. Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο περίσσεψε η συγκίνηση, από το οδοιπορικό που προβλήθηκε, αλλά και από τα όσα ακούστηκαν.
@@ Η Βασιλική γεννήθηκε στη Θερμή λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου ήρθε μέσα στην κοιλιά της μητέρας της από τα Μοσχονήσια. Τον πατέρας της Νικόλαο Μαραγκό δυστυχώς τον έχασε, αφού πιάστηκε από τους Τούρκους και ύστερα χάθηκαν τα ίχνη του.
@@ Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο Θερμής και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ανώτερο Παρθεναγωγείο και τη Γαλλική Σχολή της Μυτιλήνης αποκτώντας στέρεα μόρφωση. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την πεζογραφία και έγραψε αρκετά βιβλία
@@ Το καλοκαίρι του 2019 στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου» τρεις μαθητές μας κατέγραψαν τη ζωή της σε δύο 4ωρες συνεντεύξεις. Μας έκανε τρομερή εντύπωση, ότι στα 97 της απήγγειλε από στήθους ποιήματα του …Μπωντλαίρ!!
@@ Η Βασιλική ήταν η πρώτη που δέχθηκε σε ενύπνιο τις υποδείξεις του Αγίου Ραφαήλ για το που βρίσκονται τα λείψανά του. Η Μονή του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται στο κτήμα που τους είχε δοθεί ως προσφυγικός κλήρος.
……………………………………….
ΛΕΖΑΝΤΑ : Η Βασιλική Ράλλη το 1933 σε θεατρική παράσταση του σχολείου στην επέτειο της 25 ης Μαρτίου