Στα μονοπάτια του Αγιασώτικου καστανιώνα
@@ Την άγρια ομορφιά του καστανιώνα της Αγιάσου γνώρισαν σήμερα οι μαθητές μας. Σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη οργανωμένη από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, περπάτησαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες μονοπάτια του καστανόδασους, άκουσαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα προϊόντα της καστανιάς και μάζεψαν κάστανα σπάζοντας αχινούς.
@@ Η καστανιά καρποφορεί σε υψόμετρο από 300 έως 1.100 μέτρα. Ανθίζει την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν Οκτώβριο και Νοέμβριο. Eίναι αιωνόβιο δέντρο και δίνει παραγωγή για περισσότερο από 100 χρόνια. Η παραγωγή στην Ελλάδα αγγίζει τους 15.000 τόνους το χρόνο.
@@ Το κάστανο έχει την ίδια διατροφική αξία με τα μανιτάρια και τις πατάτες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Τα κάστανα ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα. Στη διάρκεια της κατοχής 1941-1944 το κάστανο έσωσε χιλιάδες Αγιασώτες από την πείνα, αφού σιτάρι δεν υπήρχε και έκαναν μ΄ αυτό ψωμί
@@ Ο Αγιασώτικος καστανιώνας αρρώστησε τα τελευταία χρόνια από έλκος και χρειάστηκε να γίνουν πάνω από 175.000 εμβόλια στα δέντρα για να σωθούν από την αρρώστια που τα είχε προσβάλει .
@@ Από ξύλο καστανιάς γίνονται τα νταμπάνια τα μεγάλα δοκάρια, που χρησιμοποιούνται ως στήριγμα των σκεπών. Τέτοια μεγάλα δοκάρια στηρίζουν σήμερα τις οροφές των περισσότερων εκκλησιών του νησιού. Οι μεγάλες κολώνες στο εσωτερικό τους δεν είναι από μάρμαρο, αλλά από ξύλο καστανιάς που έχει γύρω-γύρω γύψο, βαμμένο στο χρώμα του μάρμαρου.
@@ Οι ντέμπλες που χρησιμοποιούνται στο ράβδισμα του καρπού της ελιάς είναι ένα άλλο προϊόν της καστανιάς. Παλιότερα σε μια καλή ελαιοκομική περίοδο κόβονταν 12.000 τέμπλες, που απέφεραν εισόδημα στην Αγιάσο 500.000 ευρώ.