Δημοτικό Σχολείο Νέας Σάντας
Τα νέα του Σχολείου μας
Ο κύριος σκοπός του σχεδίου δράσης για το σχολικό έτος 2024-2025 είναι η ενθάρρυνση των μαθητών/τριών να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος στον πλανήτη. Οι επιμέρους στόχοι είναι οι μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν όλα τα στάδια και τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων, να συμμετέχουν βιωματικά στην ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, να γνωρίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, να αναγνωρίσουν και να συμμετέχουν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στη σχολική μονάδα και στο σπίτι.
Η Περιβαλλοντική Επιτροπή Σχολικής μονάδας αποτελείται από α) την συντονιστική επιτροπή του τομέα Περιβάλλοντος δηλαδή τον Διευθυντή και δύο εκπαιδευτικούς από το Σύλλογο Διδασκόντων (Πράξη Σ.Δ. 18-18/10/2023), β) έναν μαθητή/τρια εκπρόσωπο για κάθε τάξη, γ) ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και δ) από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας της Νέας Σάντας Κιλκίς.
Η επιτροπή για το τρέχον σχολικό έτος όρισε ως πρωταρχικό σκοπό την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στη σχολική μονάδα με προεκτάσεις και στην τοπική κοινότητα.
Το σχολείο της Νέας Σάντας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του Γεωγραφικού Διαμερίσματος Γαλλικού, του Νομού Κιλκίς. Κατά βάση στο χωριό κατοικούν οικογένειες Σανταίων του Πόντου που ήρθαν μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάννης το 1923, καθώς και οικογένειες στρατιωτικών, νεοπροσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αλλοδαπών Αλβανικής καταγωγής. Η εγκατάσταση μεγάλης στρατιωτικής μονάδας, καθώς και η δημιουργία της Βιομηχανικής ζώνης είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Σάντα να είναι πλήρως αστικοποιημένο χωριό.
Το σχολείο χτίστηκε το 1927 από κατοίκους του χωριού και η λειτουργία του ξεκίνησε τη σχολική περίοδο 1928-1929. Κατά την περίοδο της Κατοχής (1941-1942) διεκόπη η λειτουργία της σχολικής μονάδας αλλά η εκπαίδευση των παιδιών συνεχίστηκε λειτουργώντας στον χώρο του σχολείου το «Αγροτικό Φροντιστήριο». Ακολούθησε η κανονική λειτουργία του σχολείου και λόγο της αύξησης του μαθητικού δυναμικού στα τέλητης δεκαετίας του '70 έγινε η προσθήκη ακόμα δύο αιθουσών.
Το σχολικό έτος 2015-2016 έγινε η μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο που αποτελείται από 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα αγγλικών, αίθουσα εικαστικών, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο εστίασης, αίθουσα βιβλιοθήκης, γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 86 μαθητές/τριες από την Νέα Σάντα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τις Μάνδρες και εργάζονται 19 εκπαιδευτικοί. Πέρα από τα επτά (7) τμήματα του κλασικού προγράμματος λειτουργεί τμήμα ένταξης, τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας και δύο (2) τμήματα ολοήμερου.
Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας με κοινό όραμα συμμετέχουν σε δράσεις για ένα ανοικτό, συμπεριληπτικό, ψηφιακό και οικολογικό σχολείο.