Η Παγκόσμια Ημέρα Γης: Μια Μέρα Δημιουργικής Ευαισθητοποίησης

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του πλανήτη μας. Φέτος, οι μαθητές της Α΄ τάξης σε μια δημιουργική προσπάθεια να ενσωματώσουν το πνεύμα της ημέρας στην εκπαίδευσή τους, συμμετείχαν σε πέντε διαφορετικούς σταθμούς εργασίας.

 

Στον πρώτο σταθμό, η μουσικοκινητική δραστηριότητα συνδυάστηκε με τη δημιουργία μαράκων χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενο πλαστικό ποτήρι και ρύζι που ήταν βαμμένο στα χρώματα της Γης. Οι μικροί μαθητές, αφού κατασκεύασαν τις αυτοσχέδιες μαράκες τους, δημιούργησαν ρυθμικά μοτίβα συνδυάζοντας την κίνηση με τον ρυθμό και τις διαφορετικές εντάσεις (forte-piano) προσομοιάζοντας μέσω της μουσικοκινητικής δραστηριότητας, την κραυγή της Γης για την μόλυνσή της αλλά και την ηρεμία της φύσης της, όταν λειτουργούν ομαλά όλα τα οικοσυστήματά της.

Στον δεύτερο σταθμό, οι μικροί καλλιτέχνες ξεκλείδωσαν τη δημιουργικότητά τους ζωγραφίζοντας τη Γη μετά από έναν μυστηριώδη κωδικό. Λύνοντας τις μαθηματικές προτάσεις που τους δίνονταν και ακολουθώντας τις οδηγίες ζωγράφιζαν το κατάλληλο ο κουτάκι.

Στον τρίτο σταθμό, οι μαθητές ανακάτεψαν κομφετί για να δημιουργήσουν κολάζ της Γης. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οι μικροί καλλιτέχνες τοποθέτησαν τα χρωματιστά κομφετί σε χαρτόνι, δημιουργώντας μια πολύχρωμη αναπαράσταση του πλανήτη μας.

Στον τέταρτο σταθμό, η φύση τέθηκε στο επίκεντρο, με τους μαθητές να δημιουργούν αποτυπώματα σε χαρτί του μέτρου από φύλλα και λουλούδια της αυλής του σχολείου. Με κάθε αποτύπωμα, η φύση αφήνει το ίχνος της στο χαρτί, υπενθυμίζοντάς μας την ομορφιά και την πολυπλοκότητά της.

Τέλος, στον πέμπτο σταθμό, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι Bingo με κάρτες περιβαλλοντικής αφύπνισης. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, ενισχύθηκαν οι γνώσεις τους για τη φύση και τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Με αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές της πρώτης τάξης έζησαν μια μοναδική εμπειρία ευαισθητοποίησης και δημιουργικής έκφρασης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γης. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, ενισχύθηκε η συνειδητοποίησή τους για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ενθαρρύνθηκε η δράση για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

 

Στις δράσεις συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί από το 7ο Δημοτικό Σχολείο: Ελευθερίου Σοφία, Τσουκαλά Χρύσα, Κατσιμίχα Σωτηρία και από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας: Επισκόπου Ελένη, Σκαρτσιαρή Νίκη, Βλαχοδήμου Σοφία,

Δείτε το βίντεο εδώ

Συγγραφέας: 
ecoseventh