Οι υπέροχοι πύργοι της Θερμής

@ Στα πυργόσπιτα της Θερμής στην ιστορία τους είναι αφιερωμένος ένας από τους 12 μήνες του φετινού ημερολογίου του Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής, που έγινε με υλικό από το πρόγραμμα «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου».

@ Στα χρόνια των Γατελούζων, οι πλούσιοι Mυτιληνιοί γαιοκτήμονες άρχισαν να κτίζουν εξοχικά - ημιαγροτικά σπίτια. Mέσα σε συνθήκες γενικότερης ανασφάλειας και φτώχειας που οδηγούσε πολλούς στο κλέψιμο, ήταν φυσικό τα σπίτια αυτά να ήταν σωστά οχυρωμένα.

@ Έτσι γεννήθηκε ο ιδιόμορφος «πύργος» της Λέσβου, το πιο γνήσιο Λεσβιακό κτίσμα που συναντάμε στο νησί. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους πύργους κτίστηκαν στην περιοχή που από τότε ονομάστηκε "Πύργοι Θερμής".

@@ Οι πύργοι αυτοί είχαν οχυρωματικά χαρακτηριστικά, όπως απουσία εισόδου στον πρώτο όροφο, καταχύστρες, τυφεκιοθυρίδες κλπ. Ο πρώτος όροφος και το ισόγειο, ήταν πέτρινα. Το ισόγειο χρησίμευε για αποθηκευτικός χώρος, δεν είχε παράθυρα και συνήθως -στις παλιότερες κατασκευές- ούτε πόρτα.

@ Aυτά τα τριώροφα πέτρινα σπίτια βρίσκονταν πάντα σ' ένα μεγάλο περιτοιχισμένο κήπο. Eίχαν μικρά παράθυρα στο ισόγειο και τον α΄ όροφο για λόγους προστασίας και μεγάλα παράθυρα με θέα πάνω από τα λιόδεντρα στο τελευταίο πάτωμα.

@@ Ο τελευταίος όροφος ήταν το κέντρο στου σπιτιού, με δωμάτια υποδοχής, κρεβατοκάμαρες και το μαγειρειό, ενώ η επιφάνειά του ήταν μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους ορόφους χάρη στο «σαχνισί».

Συγγραφέας: 
avalesis