Μια σούπα πλαστικά

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Ρύπανση από πλαστικά! Πού παρασκευάζονται τα πλαστικά; Πώς καταλήγουν στο περιβάλλον; 

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς δημιουργούνται; 

Το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τους μαθητές μέσα από τη διάδραση με τα εκθέματα, να ενημερωθούν για τη μεγάλη πρόκληση των πλαστικών, τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν την ζωή μας, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να δράσει.

Το πρόγραμμα στοχεύει οι μαθητές να:

– Να κατανοήσουν το ταξίδι των πλαστικών από την πηγή, στο εργοστάσιο και τελικά στον υδάτινο ορίζοντα.

– Να γνωρίσουν την έννοια των μικροπλαστικών και πώς δημιουργούνται.

– Να σχεδιάζουν την καθημερινότητά τους με τρόπο που να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης.

– Να κινητοποιήσουν τους γύρω τους ώστε να κάνουν πραγματικές αλλαγές και να σχεδιάζουν την καθημερινότητά τους με τρόπο που να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης.

Οι μαθητές, επίσης,  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Εκπαιδευτική Ταινία Θόλου Κινουμένων Σχεδίων: «Ο μαγεμένος ύφαλος». Επιπλέον,  επισκέφτηκαν  στους σταθμούς της έκθεσης “Κλιματική αλλαγή & Εμείς”, που θίγουν τις  θεματικές κατηγορίες:
α)Ενέργεια  β)Μεταφορές  γ)Απορρίμματα – Ανακύκλωση 

· Πίσω από την πρίζα: Για την παραγωγή των πλαστικών και όλων των καταναλωτικών αγαθών χρειαζόμαστε ενέργεια. Τραβώντας ένα καλώδιο ξεδιπλώνεται η πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος από την πρίζα στην πηγή.

· Εκπομπές καυσαερίων από τα Μέσα Μεταφοράς: Πώς μεταφέρονται όλα τα σύγχρονα αγαθά; Μεγάλες ποσότητες καυσίμων σπαταλώνται για το λόγο αυτό.

· Ρύπανση από πλαστικά: Μπορούμε να περιορίσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης; Τι είναι τα μικροπλαστικά; Με ένα στερεοσκόπιο τα εντοπίζουμε τόσο σε δείγματα άμμου όσο και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.

· Ανακύκλωσε σωστά: Καθώς είναι αδύνατον να καταργηθούν όλα τα πλαστικά, η μόνη λύση είναι να τα ανακυκλώνουμε μετά τη χρήση. Ταξινομούμε τα απορρίμματα στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου