Επίσκεψη της κας Αικατερίνης Φασνάκη από τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ

Η σωστή ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας!

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023  επισκέφτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής η εκπρόσωπος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ κυρία Αικατερίνη Φασνάκη και μίλησε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της και να αλληλοεπιδράσουν, γνωρίζοντας τα χρώματα των κάδων ανακύκλωσης και τα οφέλη από τη σωστή ανακύκλωση.   Όσο πιο σωστά γίνεται η ανακύκλωση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Σωστή ανακύκλωση – Σωστός διαχωρισμός

Πριν προχωρήσουμε στην ανακύκλωση συσκευασιών, πρέπει να βεβαιωθούμε  ότι η συσκευασία ανακυκλώνεται από την ειδική σήμανση στην επιφάνειά της.

Τι βάζω στους μπλε κάδους:

Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.

Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.

Γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.

Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.

Λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.

Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο – Προσοχή! Τα καπάκια τα αφαιρούμε γιατί ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Τι ΔΕΝ βάζω στους μπλε κάδους:

Δεν πετάμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους κάδους δεμένες σε σακούλα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο και στη συνέχεια πετάμε και τη σακούλα αν ανακυκλώνεται

Δεν πετάμε συσκευασίες με υπολείμματα από τροφές και υγρά

Δεν πετάμε όλα τα υλικά στον μπλε κάδο – για υλικά όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης (πχ οι μπαταρίες πηγαίνουν στα ειδικά δοχεία της ΑΦΗΣ).

Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ σπασμένα τζάμια και καθρέφτες.

Δεν πετάμε σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια.

Δεν πετάμε πλαστικές βιοδιασπώμενες και φωτοδιασπώμενες σακούλες καθώς και πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια.

 

https://blogs.sch.gr/1dimapar/2023/10/24/episkepsi-tis-kas-aikaterinis-fasnaki-apo-ti-di-a-dy-ma/

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ