Ενεργοί πολίτες από το Δημοτικό Σχολείο οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής

Η έννοια του ενεργού πολίτη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής βρήκε έκφραση μέσα από την αισθητική ανάπλαση της αυλής των δύο Δημοτικών Σχολείων: Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου.

Η πρώτη επαφή με την έννοια του ενεργού πολίτη ήταν στην αισθητική ανάπλαση του αύλειου χώρου που  μαζί με τον τοπικό ζωγράφο κ. Τσομπάνο Δημήτριο  δημιούργησαν τα πρώτα παιχνίδια της «αυλής» με μεράκι και ενθουσιασμό. Μέχρι αργά το βράδυ από τις 6 Σεπτεμβρίου συμμετέχουν ενεργά διαμορφώνοντας εθελοντική κουλτούρα  και κριτική σκέψη ώστε να καλλιεργηθεί η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριών του δημοτικού σχολείου και σε άλλες κοινωνικές διεργασίες.

Τον 21ον αιώνα φαίνεται να ενδυναμώνεται ο ρόλος της Κοινωνίας των πολιτών. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενεργοί πολίτες, θα πρέπει να διαθέτουν επιθυµία και ικανότητα συµµετοχής σε δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να καλύψει ούτε ο δημόσιος, ούτε ο ιδιωτικός τοµέας (όπως η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.). Γνώσεις και ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, κριτικής σκέψης, αναγνώρισης και επίλυσης προβλήµατος θεωρούνται απαραίτητες για µια αποτελεσµατική συµµετοχή και δράση στην Κοινωνία των πολιτών.

Ψυχή του εγχειρήματος δίπλα στον κ. Τσομπάνο στάθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου μαζί με τους μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής.

Θερμά συγχαρητήρια στους γονείς όλων των μαθητών/τριών για τις αξίες που μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους! Ένα μεγάλο ευχαριστώ τον κ. Δημήτρη Τσομπάνο για τις υπέροχες δημιουργίες αλλά και την πρωτοβουλία όσον αφορά το μικρό εκκλησάκι της αυλής  του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Χριστοφόρου του οποίου την εξαιρετική  ανακαίνιση ανέλαβε προσωπικά!

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ