Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Το ταξίδι της Βασούλας Μελισσούλας

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Άλσος Συγγρού)

Η εκπαίδευση των μαθητών μας είναι προτεραιότητά μας, έτσι ώστε με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν να μπορούν να δημιουργούν τον σωστό κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, να αναπτύσσουν υπεύθυνη στάση  και να συμβάλουν ενεργά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Οι μαθητές, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες διαδραστικές δραστηριότητες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ανακάλυψαν στοιχεία και πληροφορίες για τη δομημένη κοινωνία των μελισσών, τη ζωή και τις συνήθειές τους, τον βιολογικό τους κύκλο και τον σημαντικό ρόλο των μελισσών στη φύση.
Επίσης, έμαθαν για τα προϊόντα που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο.
Η μελισσοκομία μας προσφέρει τον βασιλικό πολτό, τη γύρη, την πρόπολη, το κερί, το θρεπτικό μέλι, που με τις ευεργετικές του ιδιότητες κατέχει υψηλή θέση στη διατροφική πυραμίδα, αλλά και το δηλητήριο των μελισσών.

Στο εργαστήρι του μουσείου, οι μαθητές επεξεργάστηκαν ένα λεπτό φύλλο κηρήθρας και το μετέτρεψαν σε ένα πρωτότυπο κεράκι.

Στη συνέχεια, έξω στον κήπο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν τον ρόλο του μελισσοκόμου. Φόρεσαν τις μελισσοκομικές μάσκες, κράτησαν και χρησιμοποίησαν εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι.
Τέλος, οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου και γνώρισαν την παραδοσιακή και σύγχρονη μελισσοκομία. 
Η αίθουσα περιλάμβανε μια συλλογή από σπάνιες ξύλινες και πήλινες κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι, όπως καπνιστήρια και μελισσοκομικές μάσκες και μικρά και μεγάλα πιθάρια που αποθήκευαν το μέλι.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου