Δημιουργία Οικοκώδικα 2023 24

Ο Οικοκώδικάς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Ως μέρος της συμμετοχής μας στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές μας δημιούργησαν μια αφίσα για τον Οικοκώδικα του σχολείου μας, ο οποίος περιλαμβάνει συνθήματα για ένα βιώσιμο μέλλον, αλλά και δύο QR κωδικούς, οι οποίοι προτρέπουν τον συμμετέχοντα να παίξει μαζί μας. Στην αφίσα παρουσιάζονται βασικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, και η προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης.

Για την προώθηση των εκπαιδευτικών μας στόχων,  δημιουργήσαμε μια  πλατφόρμα εκπαιδευτικής περιπέτειας μέσω της εφαρμογής Action Bound. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με την ουσιαστική συμβολή των Ναυτοπροσκόπων Αγίου Νικολάου στη βάση του Erasmus προγράμματος "Live mobile, Eat healthy, Catch quality" με δημιουργό το σχολείο μας, αλλά και του etwinning project "Spread the Word" 2023-24 με στόχο να χρησιμοποιηθεί και ως δραστηριότητα του Οικοκώδικα. Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους, μετακινούνται από σημείο σε σημείο, συλλέγοντας πληροφορίες και λύνοντας γρίφους που ενισχύουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και τους βοηθούν όχι μόνο να γνωρίσουν τον θεσμό του Προσκοπισμού, αλλά και να εξοικειωθούν με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Το QR της αφίσας μας δίνει πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό παιχνίδι, το οποίο δημιουργήθηκε από τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου μας. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις συνάδελφους Ποργιαζίδου Ηρώ και Δαβράδου Κυριακή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η ένταξή μας στα Οικολογικά Σχολεία είναι ένα σημαντικό βήμα για το σχολείο μας προς την κατεύθυνση της  επίτευξης της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση των δεξιοτήτων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η σχετική δημοσίευση στην σχολική μας ιστοσελίδα

https://2dim-ag-nikol.las.sch.gr/?p=1434

 

Συγγραφέας: 
Μαθιουδάκης Γιάννης