Τα Άγια Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού – Κυρά Σαρακοστή (Α ‘μέρος)

Στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών τα τρίατμήματα των μαθητών και μαθητριών της α γυμνασίου (α1, α2, α3) ασχολήθηκαν με την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το ορθόδοξο Πάσχα. 

Αρχικά, πληροφορήθηκαν για το πασχαλινό ημερολόγιο την λεγόμενη Κυρά – Σαρακοστή, την οποία κλήθηκαν να την κατασκευάσουν με χαρτί, ξεχωριστή για κάθε τμήμα και να την διακοσμήσουν με παρόμοια υλικά.Έμαθαν για τους γενικότερους συμβολισμούς που αποδίδονται στη φιγούρα της και την εφαρμογή τους στα πλαίσια της Μεγάλης Σαρακοστής. Επίσης, τους βοήθησε πολύ να υπολογίζουν τις μέρες που απομένουν κάθε φορά μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα και υπενθύμιζαν στην εκπαιδευτικό πότε είναι να κοπεί το επόμενο ποδαράκι για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Έπειτα, ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της νηστείας και με τα κατάλληλα φύλλα εργασίας, κατάφεραν να διαχωρίζουν τα νηστίσιμα και τα αρτύσιμα τρόφιμα.

Παράλληλα, επεξεργάστηκαν και ένα δεκασέλιδο έντυπο υλικό αφιερωμένο τόσο στα μεγάλα γεγονότα της κάθε ημέρας από την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και στα ήθη και έθιμα που αναλογούν στην κάθε μια, συνδυασμένο με διάφορες  λεξιλογικές ασκήσεις ανά θεματική. 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χαϊδεμένου Ελένη

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli