Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Παρασκευής και για κωφούς - βαρήκοους μαθητές
Τα νέα του Σχολείου μας
Στα πλαίσια του μαθήματος Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων και με την συμμετοχή του τμήματος Δγ2 του τομέα της γεωπονίας,οργανώσαμε την ημέρα γευσιγνωσίας των αλλαντικών.
Οι μαθητές δοκίμασαν διαφορετικού τύπου αλλαντικά, όπως ήταν η μορταδέλα, το σαλάμι μπύρας, η καπνιστή γαλοπούλα κ.α.
Κατά την διάρκεια του εργαστηριακού μαθήματος, διδάχθηκαν πως να αναγνωρίζουν τα αλλαντικά,συνέκριναν την γεύση, το χρώμα και την υφή των προϊόντων.
Στα πλαίσια του μαθήματος Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των μαθητών της δ’ γυμνασίου στο κομμάτι που αφορά τις κατασκευές. Με αφορμή την γιορτή των Αποκριών κατασκευάσαμε μάσκες από χαρτόνι.
Οι μαθητές της δ’ γυμνασίου τις χρωμάτισαν με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και άλλα υλικά.
Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις χειρωνακτικές κατασκευές, ,την χρήση των διαφόρων υλικών (ψαλίδια, κόλλες κ.α.) και ταυτόχρονα να μάθουν για την σημασία των εορτών της Αποκριάς στην Ελλάδα.
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 οι μαθητές του γυμνασίου επισκέφθηκαν το μουσείο αρχαίας τεχνολογίας "Κώστα Κοτσανα", που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.
Μαζί τους ήταν οι εκπαιδευτικοί Σιωμου Δήμητρα Καλογεροπούλου Χριστίνα, Κοκκίνου Μαριέττα, Τζέμη Μαρία, Δημήτρης Κώστας, Ψαρρή Κωσταντινιά , Χύμα Νάντια, Θεοφανόπουλος Άγγελος, Δαμοπουλου Ελένη, Αλεξιαδου Μελίνα και , Ανδριτσογιαννη Αλεξάνδρα, Μαρίνου Μαρία, Παναγιωτοπούλου Ιωάννα, Καρκα Σοφία, Μαργαρίτα Ατζεμιαν, Ψωμα Μαριανθη, Γεωργοπούλου Κωνσταντινα, Πανούτσου Τετη, Αραχωβιτη Ματίνα
Το σχολείο μας είχε την τιμή και τη χαρά να συμμετέχει στο πρόγραμμα "Αστέρι της Ευχής" για το έτος 2023-2024, που διοργανώνεται από τον φιλανθρωπικό οργανισμό "Make a Wish".
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, παιδιά με σοβαρές ασθένειες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις ευχές τους.
Με υπερηφάνεια και αγάπη, συνέβαλαν οι μαθητές μας στην πραγματοποίηση της ευχής του Δημήτρη, ένα παιδί 7 ετών που πάσχει από σοβαρή μορφή Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Οι μαθητές και μαθήτριες του γ2 τμήματος του γυμνασίου μας, το τελευταίο διάστημα ασχολούνται με την πολιτική διαίρεση της Ευρώπης, στο μάθημα Γεωγραφίας.
Ταξιδέψαμε από τις ζεστές χώρες του νότου ως τις μυστηριώδεις σκανδιναβικές, από τις πλούσιες βορειοκεντρικές ως τις παραμυθένιες ανατολικές χώρες.
Επειδή όμως τα ταξίδια ανοίγουν την όρεξη και τη φαντασία, την Τσικνοπέμπτη χωθήκαμε στο εργαστήριο τροφίμων με πολύ κέφι και τρέλα.
Συμμετοχή του Σχολείου Μας στην Ημέρα Προσφοράς και Συμπερίληψης του Δήμου Παρασκευής.
Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση εξωραϊσμού της πλατείας Μελίνας Μερκούρη, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Χατζηγάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και την υποστήριξη της Inspired Voyager.
Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά στη δράση, συνδράμοντας στη φύτευση δένδρων, τον καθαρισμό και τη βαφή της πλατείας, καθώς και στη δημιουργία γωνιών αναψυχής.
Η δράση ¨Αγκαλιάζοντας τον Υμηττό¨ αφορά την χρήση εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) που θα έχει παραχθεί από τους κομποστοποιητές σχολείων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, σε αναδάσωση στον Υμηττό.
Μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού μέσα από καινοτόμα, συμπεριληπτική και μεταβιβάσιμη προσέγγιση που αξιοποιεί την πρακτική της κομποστοποίησης και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε τοπικό επίπεδο.
Τα μαθήματα της τεχνολογίας τροφίμων και της ανθοκομίας προσφέρουν έναν πλούσιο συνδυασμό γνώσεων και δεξιοτήτων στον χώρο της διατροφής και της γεωπονίας, καθώς μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων από το χωράφι έως το πιάτο.
Μέσα από το εργαστηριακό τους μέρος, οι μαθητές δεν μαθαίνουν απλώς θεωρητικές γνώσεις, αλλά πώς να τις εφαρμόζουν στην πράξη με τον πιο άμεσο και πρακτικό τρόπο.
Στα πλαίσια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, το α2 τμήμα του Γυμνασίου και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Δαμοπούλου Ελένη, έκανε την πρώτη του γνωριμία με τον ιταλικό πολιτισμό ξεκινώντας από την φημισμένη ιταλική κουζίνα!
Πρωταγωνιστής ήταν η πίτσα με λεπτό ζυμάρι σε αλμυρή έκδοση αλλά και σε γλυκιά με γέμιση σοκολάτας!!
Τραχανάς: Η γευστικη παράδοση της μεταποίησης του αλευριού
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου μεταποίησης φυτικών προϊόντων, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον κόσμο του αλευριού μέσα από την παρασκευή ενός αρχαίου και αγαπημένου εδεσματος, του τραχανά
.Με τη συνεργασία των μαθητών, δημιουργήσαμε τον " ξινό" τραχανά με παραδοσιακές πινελιές, χρησιμοποιώντας γιαούρτι, σιμιγδάλι και αλεύρι,