ΜΠΑΖΑΡ - ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό γυμνάσιο Λύκειο Ρόδου έλαβε μέρος στο πρόγραμμα, Junior Achievement Greece, (JA Greece), Εικονική επιχείρηση. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό έγινε με τη δημιουργία δύο εικονικών επιχειρήσεων, την R.C.J. Recycling jewellery μια επιχείρηση η οποία δημιουργεί κοσμήματα μέσα από την ανακύκλωση παλιών υπολογιστών και την Ecovibe ένα αγροτουριστικό κατάλυμα το οποίο προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, οργανώνοντας μοναδικές δραστηριότητες στη φύση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, οι μαθητές μας ανέπτυξαν σημαντικές δεξιότητες, απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και ζήσανε μια πραγματική αίσθηση της επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από διάφορες φάσεις, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδέες τους για τις εικονικές επιχειρήσεις τους και να τις παρουσιάσουν με τρόπο πειστικό και καινοτόμο. Από την αρχική φάση του σχεδιασμού έως την υλοποίηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, οι μαθητές αντιμετώπισαν πραγματικές προκλήσεις και εμπόδια, που απαιτούσαν δημιουργικότητα και αντοχή. Αρωγός στην προσπάθεια τους αυτή ήταν ο Inspirational Mentor, κ. Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό, καθώς επίσης και άλλα μέλη.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των μαθητών μας ήταν η δυνατότητα να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ένα παζάρι. Για πολλές εβδομάδες ετοίμαζαν τα προϊόντα τους με μεράκι και πολλή αγάπη. Αυτός ο συναρπαστικός αγοραστικός χώρος αποτελούσε μια πραγματική δοκιμασία για τις ικανότητες τους στην πώληση, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση των πελατών. Οι μαθητές μας προετοιμάστηκαν προσεκτικά για το παζάρι, μελετώντας τις αγορές και τον ανταγωνισμό, αναπτύσσοντας στρατηγικές προώθησης και πωλήσεων, και διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα τους ήταν ποιοτικά και ελκυστικά. Με πάθος και αυτοπεποίθηση, παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους στο παζάρι και ενθουσίασαν το κοινό με την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Η εμπειρία αυτή απέδειξε στους μαθητές μας ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και πράξη. Μέσω αυτής της εμπειρίας, αποκτήσανε βαθύτερη κατανόηση των διαδικασιών που συνδέονται με τη δημιουργία και την προώθηση μιας επιχείρησης, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας και της δημιουργικότητας στην επίτευξη των στόχων.

Συγγραφέας: 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜ...