Δράση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Οι μαθήτριες και μαθητές των τμημάτων: Δ1 και Δ2 Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου με τη βοήθεια και της Γεωπόνου Εκπαιδευτικού του σχολείου μας, Ραφαηλία Γερμάνη, συμμετείχαν στο πρόγραμμα Crocus, το οποίο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό για το Ολοκαύτωμα της Ιρλανδίας (Holocaust Education Ireland) μας παρείχε βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, στη μνήμη των 1,5 εκατομμύρια παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Το κίτρινο χρώμα των βολβών ανακαλεί στη μνήμη τα κίτρινα Άστρα του Δαυίδ, τα οποία υποχρεούνταν οι κρατούμενοι Εβραίοι, να φοράνε κατά την περίοδο αιχμαλώτισης τους.

Οι βολβοί αυτοί επιλέγονται μεταξύ άλλων γιατί η περίοδος άνθισης τους είναι την εποχή του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

Μέσα από αυτή τη δράση, όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, θα θαυμάζουν το άνθος των κρόκων, θα είναι σε θέση να εξηγήσουν σε άλλους, τη σημασία αυτών και το συμβολισμό τους, στους υπόλοιπους συμμαθητές και συμμαθήτριες τους.

Η συμμετοχή μας, στο πρόγραμμα Crocus ήταν ένας δημιουργικός τρόπος να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο αυτών τμημάτων σε επαφή με το θέμα του Ολοκαυτώματος αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους κινδύνους του ρατσισμού αλλά και άλλων μορφών προκατάληψης και μισαλλοδοξίας.

Επίσης οι μαθήτριες και μαθητές όλων των τμημάτων του σχολείου μας, συμμετείχαν στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Butterfly Project.

To Butterfly Project είναι ένα κάλεσμα για δράση μέσω της εκπαίδευσης, των τεχνών και της δημιουργίας. Μέσα από την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, καλλιεργήσαμε έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από μαθήματα που έγιναν για τα όσα συνέβησαν στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδεύοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από το μίσος και τον φανατισμό καθώς και τον ρατσισμό.

Μοιράστηκαν και αφηγήθηκαν ιστορίες των παιδιών εκείνης της περιόδου και στη συνέχεια δημιουργώντας από την αρχή πήλινες πεταλούδες, οι οποίες συμβολίζουν την ανθεκτικότητα και την ελπίδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, αποτίσαν φόρο τιμής στα 1,5 εκατομμύρια παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Συγγραφέας: 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜ...