Ανακυκλώνω και το μέλλον διορθώνω…..

Θέμα: Ανακύκλωση – Απορρίμματα

Τίτλος: Ανακυκλώνω και το μέλλον διορθώνω…..

Τάξη δ γυμνασίου τμήμα 2

Στα πλαίσια του προγράμματος για τα Οικολογικά σχολεία και σε συνδυασμό με το μάθημα της Τεχνολογίας, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα συνεχίσαμε τις δράσεις για την ανακύκλωση.

Στόχος είναι οι μαθητές να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον και να είναι περισσότερο φιλικοί μέσα από την ενεργητική μάθηση και τον τρόπο ζωής. Να αναπτύξουν την ικανότητα σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών στην καθημερινότητα τους και να υιοθετήσουν στάσεις και δεξιότητες έτσι ώστε να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Γι΄ αυτό με απλό και προσιτό τρόπο ενημερώσαμε τα παιδιά για την διαδικασία, τα είδη ανακύκλωσης (ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου κτλπ), τα οφέλη και τη σημασία της. Μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και power point οι μαθητές ακολούθησαν βήμα – βήμα την πορεία της ανακύκλωσης του πλαστικού. Έμαθαν τα υλικά που κατασκευάζονται από πλαστικό, για τους κάδους ανακύκλωσης και για τον διαχωρισμό τους σε κατηγορίες.

Ποια είναι η αξία της ανακύκλωσης στη ζωή μας? Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε?

Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε?

Ανακαλέσαμε τους κάδους που έχουμε δει στην γειτονιά μας. Πόσα χρώματα υπάρχουν? Τι βάζουμε στον καθένα? Διαχωρίσαμε και τοποθετήσαμε σκουπίδια στους σωστούς κάδους……και περάσαμε στην πράξη.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρατηρούν φωτογραφίες από διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ενθαρρύνονται να εντοπίσουν τα διάφορα υλικά από τι είναι κατασκευασμένα, προσδιορίζουν το υλικό και τέλος δημιουργείται από όλους τους μαθητές (ομαδική εργασία) ένα κολάζ βασισμένο στην ταξινόμηση των υλικών κατασκευής.

Ανακυκλώνουμε με χαρά….

Γιατί η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής και όχι απλά μια συνήθεια!!!

Η εκπαιδευτικός: Ατσαλίνου Κατερίνα και η Δουνιά Ελένη (ΕΒΠ).

 

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli