Κι αν δεν είχα φτερά να πετάξω;
Δύο πιστοποιημένα Αειφόρα Νηπιαγωγεία (Αειφόρο-Οικολογικό Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων και Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων) αποφάσισαν να συνεργαστούν σε ετήσια βάση με το πρόγραμμα «Με τα μάτια του Paul”. Ο Paul Salopek , διεθνούς φήμης δημοσιογράφος βραβευμένος με το Pulitzer, έγινε ο εμπνευστής μας καθώς ο «περίπατος» των 24.000 μιλίων που πραγματοποίησε σε 7 χρόνια προκειμένου να καταγράψει τις εμπειρίες των ανθρώπων και ειδικότερα η στάση του να μην βιάζεσαι, έγινε η παιδαγωγική προσέγγιση που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε. Το ετήσιο πρόγραμμα που οργανώσαμε αποτέλεσε ομπρέλα για τα εργαστήρια καλλιέργειας δεξιοτήτων που σχεδιάσαμε και έχει ως κεντρική ιδέα την ανακάλυψη νέων οπτικών ξανά και ξανά μέσα από τη φράση του γάλλου συγγραφέα Marcel Proust: “Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να ανακαλύπτεις και να βλέπεις με καινούργια μάτια”.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο δεξιοτήτων τα δύο σχολεία διερευνούν την διαφορετικότητα με σκοπό τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση και τελικά δημιουργούν σε συνεργασία με τους γονείς παιδαγωγικό υλικό το οποίο χαρίζουν σε δύο δομές ειδικής αγωγής των Χανίων. Παραδώσαμε υλικό στο Ειδικό Σχολείο Κ.Α.Π.Ν.Κ. και στο Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ Χανίων. Υλικό που δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά μας και τη σημαντική συμβολή των γονέων. Η χαρά μας απερίγραπτη που σπείραμε αγάπη και χαμόγελα! Ευχαριστούμε τους διευθυντές Δημήτρης Χαμηλάκης και Αγγελική Καπλανίδου αντίστοιχα που αποδέχτηκαν την πρότασή μας χωρίς δεύτερη σκέψη και μας ετοίμασαν υποδοχές γεμάτες ανθρώπινη ζεστασιά! Ευχόμαστε το υλικό να βοηθήσει παιδιά και εκπαιδευτικούς. Η συνεργασία μας δεν σταματάει εδώ... δοθείσης της ευκαιρίας θα συναντηθούμε ξανά και με κάποιον τρόπο θα φέρουμε κάποια στιγμή και τα παιδιά μας κοντά. Το ταξίδι υπέροχο και ακόμα πιο όμορφη η αίσθηση ότι η διαφορετικότητα μας αφορά όλους με κάποιον τρόπο.
Τα δύο σχολεία δημιούργησαν ΕΔΩ ένα ηλεκτρονικό τοίχο όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις των συνεργατών μας , τις αξιολόγησαν, εμπνεύστηκαν από αυτές και θαύμασαν το γενονός ότι η διαφορετικότητα δεν αφορά αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρίες αλλά σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.