Λαχανόκηπος εν μέσω καραντίνας

«Ραντεβού στη σχολική μας αυλή με κηπουρική και τέχνη»

Το πρόγραμμα κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020-21 πραγματοποιήθηκε με δυσκολία λόγω των περιοριστικών μέτρων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του τμήματος (Γ2) με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγείας σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου.

Tο πρόγραμμα τηρήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι συντελεστές καθηγητές μαζί με τα παιδιά του τμήματος και την πολύτιμη βοήθεια του φύλακα του σχολείου κ. Χρήστου Βελέντζα υλοποίησαν το πρόγραμμα σε δυο φάσεις.

1η ΦΑΣΗ

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 έγινε η προετοιμασία του εδάφους και η φύτευση αρωματικών φυτών και χειμερινών λαχανικών (μαρούλια διάφορες ποικιλίες, κρεμμυδάκια κ.α.) καθώς και η προετοιμασία του τοίχου του κήπου για τη δημιουργία δύο παραστάσεων ζωγραφικής. Η προμήθειά τους έγινε και με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Δήμου μας και γονέων των μαθητών μας.

Τον Ιανουάριο του 2021 συνεχίστηκε η φροντίδα των φυτών μέχρι τη συγκομιδή τους. Έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, που άνοιξε το σχολείο, τα παιδιά μάζεψαν τη σοδειά και την πρόσφεραν στο Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου. Παράλληλα υλοποιήθηκαν και οι  ζωγραφιές  στον τοίχο του κήπου. Το ένα έργο είναι η Γκουέρνικα του Πικάσο, σε αποχρώσεις που να δένουν με το πράσινο του κήπου μας και η άλλη ένα συμβολικό έργο, που απεικονίζει ένα παιδί που τραβάει, σαν κουρτίνα, το γκρίζο της πόλης για να φανεί το πράσινο της φύσης.

2η  ΦΑΣΗ

Τον Μάιο έγινε η προετοιμασία του εδάφους και η φύτευση ανοιξιάτικων κηπευτικών (τοματιές, αγγουριές, πιπεριές , μελιτζάνες, φασολιές, κολοκυθιές, πατάτες) και συνεχίστηκε η ζωγραφική στον τοίχο μέχρι την ολοκλήρωση των δύο παραστάσεων. Επίσης,  τοποθετήθηκαν καλάμια για τη στήριξη των φυτών και δίκτυο ποτίσματος με σταγόνες .

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η φροντίδα των φυτών και η ανάπτυξή τους τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι μαθητές βρήκαν ανακούφιση και διέξοδο ευεργετική στην ενασχόλησή τους με τον κήπο, μέσα στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας.

 

Συγγραφέας: 
Ευστ. Οικονόμου ΠΕ02