Εσείς τρώτε λιακάδα;;;

Αν κανείς παρατηρήσει τις καθημερινές διατροφικές του συνήθειες ίσως (αν τρέφεται υγιεινά) ανακαλύψει ότι τρώει αρκετή λιακάδα, αφού για να μεγαλώσει ένα φυτό χρειάζεται κυρίως ήλιο! Με αφορμή το υπέροχο βιβλίο του Michael Holland "Έφαγα λιακάδα για πρωινό" ξεκινήσαμε κι εμείς το ταξίδι μας στον υπέροχο κόσμο των φυτών... Παρατηρήσαμε, πειραματιστήκαμε, πληροφορηθήκαμε, παίξαμε και τελικά δημιουργήσαμε τον δικό μας βοτανολαχανόκηπο! 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή! Οι πειραματισμοί και οι παρατηρήσεις είχαν τον πρώτο λόγο γιατί αν δεν δεις βαθιά δεν θα κατανοήσεις πραγματικά. Είδαμε λοιπόν πολλά πειράματα να λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια μας. Αρχικά παρατηρήσαμε με το μικροσκόπιο τα μέρη των λαχανικών και τα αποτυπώσαμε με τους μαρκαδόρους μας. 
Έπειτα είδαμε πώς τα φυτά πίνουν το νερό με ένα πείραμα κατά το οποίο χρωματίσαμε τρία διαφορετικά δοχεία νερού και βάλαμε μέσα λευκά λουλούδια. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν χρώμα τα λευκά άνθη και εμείς να κατανοήσουμε ότι το νερό μέσω του βλαστού και των φύλλων μεταφέρεται σε όλο το φυτό.
Ανοίξαμε πολλά φρούτα και λαχανικά να δούμε τα σποράκια τους και αποφασίσαμε να τα φυτέψουμε σε χώμα ή βαμβάκι. Με το πέρασμα του χρόνου θα παρατηρούμε τις εξελίξεις στα βάζα μας!
Φυσικά φτιάξαμε και θερμοκήπια με φασόλια και φακές, την παλιά γνωστή τεχνική παρακολούθησης των φυτών. Μόνο που τώρα τα υποβάλαμε σε διαφορετικές συνθήκες, άλλα ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο και στο νερό, άλλα ήταν κρυμμένα στη σκιά και άλλα είχαν μόνο νερό... οι υποθέσεις πολλές και τα αποτελέσματα ανατρεπτικά!
Με τα φυτά που δεν έχουν σποράκια τί γίνεται;;; Ας κάνουμε ένα ακόμα πείραμα. Κόψαμε κλαδάκια από τα βότανά μας και τα τοποθετήσαμε σε νερό... Ναι, έβγαλαν ρίζες! Εκπληκτικός τρόπος αναπαραγωγής των φυτών! Φτιάξαμε δηλαδή μοσχεύματα βοτάνων! Κανείς δεν περίμενε ότι μες στο νερό θα γεννηθεί νέα ζωή!
Τα λαχανικά έχουν ρίζες.... μμμ ενδιαφέρον.... αν τα βάλουμε κι αυτά μες στο νερό; Μα κι εκεί θα φυτρώσει νέα ζωή, όχι με καινούριες ρίζες αλλά με αναγέννηση των υφιστάμενων! Απίστευτη διαδικασία η δημιουργία μοσχευμάτων!
Φυσικά παίξαμε με απλές χειροποίητες δαχτυλόκουκλες, δραματοποιήσαμε το ταξίδι του σπόρου, εκφραστήκαμε εικαστικά με τη  διαδικασία εξέλιξης των φυτών, διαβάσαμε παραμύθια για την αξία της καλλιέργειας και εντοπίσαμε τα μέρη του φυτού αλλά και τα στοιχεία που το βοηθούν να αναπτυχθεί. 
Ακολουθήσαμε και καταγράψαμε το ταξίδι του σπόρου από το παραμύθι του Eric Carle "Ένα σποράκι ταξιδεύει" και μαγευτήκαμε...
Ώσπου τελικά όλες αυτές οι εμπειρίες, οι γνώσεις, τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας (τα μοσχεύματα), τα βιώματα από τα παιχνίδια μας, τα βάλαμε όλα σε έναν υπέροχο βοτανολαχανόκηπο που φτιάξαμε με τα χεράκια μας! Προστατευμένος από τα καιρικά φαινόμενα και σε μια από τις εισόδους του σχολείου μας ώστε να τον θαυμάζουμε καθημερινά και να μην ξεχνάμε να τον φροντίζουμε. Καλή σοδειά να έχουμε και να μην ξεχνάμε ότι καθημερινά τρώμε λιακάδα και είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI