"Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους"
Στις 7 Οκτωβρίου 2019 το σχολείο μας επισκέφθηκε τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, όπου παρακολούθησε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους του Κήπου.
Ο Βοτανικός Κήπος έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οργανισμοί που ζουν εκεί προστατεύονται τόσο αυτοί όσο και το περιβάλλον τους έτσι ώστε να διατηρούνται, να αναπαράγονται και να διατηρούν το οικοσύστημα στην φυσική του ισορροπία. Στον Κήπο θα δει κανείς αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, πέρδικες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, χελώνες, βατράχους αλλά και αρκετά είδη ψαριών του γλυκού νερού, έντομα κ. ά. Τα ζώα αυτά ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και διατηρούνται σε κάποιους αριθμούς μέσα από μηχανισμούς ανταγωνισμού που τελικά οδηγούν στην οικολογική ισορροπία. Αυτή την ισορροπία που ο άνθρωπος έχει διαταράξει σε όλο τον Πλανήτη και οι επόμενες γενεές θα υποστούν της συνέπειες της αλόγιστης παρέμβασης και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ένα αδιατάρακτο οικοσύστημα, ένα θύλακα άγριας ζωής, όπως είναι ο Κήπος, μέσα στον αφιλόξενο αστικό ιστό που τον περιβάλλει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτρέπεται η είσοδος κατοικίδιων ζώων στον Κήπο. Πέραν του ότι, οι κατοικίδιοι φίλοι μας κινδυνεύουν από ασθένειες ή παράσιτα που κυκλοφορούν ευρύτατα μεταξύ των άγριων ζώων, υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάσουν το φυσικό οικοσύστημα με τρόπους που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί.
Έχει συνολική έκταση περίπου 1860 στρεμμάτων, τα οποία καλύπτονται από φυσική κυρίως βλάστηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 550 είδη.
Ο Βοτανικός Κήπος είναι και "Γη Ηρώων". Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτέμβρη 1944, ο ναζισμός έδειξε, για μια ακόμη φορά, το αληθινό του πρόσωπο: 59 ήρωες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι, στο δάσος όπου βρίσκεται σήμερα ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Διομήδους. Οι ήρωες αυτοί έπεσαν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και ζητωκραυγάζοντας. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες βρίσκονταν μεγάλες προσωπικότητες της Αντίστασης, όπως η "Μπουμπουλίνα της Αντίστασης", Λέλα Καραγιάννη, το όνομα της οποίας φέρει, ως προσωνυμία, το σχολείο μας.