ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Παράγω – Καταναλώνω – Ανακυκλώνω», οι μαθητές παρασκεύασαν βρώσιμες ελιές δύο τύπων, «Ελιές σε άλμη» και «Πράσινες Ελιές ξιδάτες», με καρπούς που είχαν μαζέψει οι ίδιοι σε συνέχεια της δράσης «Ελαιομάζωμα στην αυλή του σχολείου μας», με σκοπό να διατεθούν στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του σχολείου μας.

Η βρώσιμη ελιά είναι ένα προϊόν το οποίο προέρχεται από την ειδική επεξεργασία μερικών ποικιλιών της ελιάς (Καλαμών – Αμφίσσης – Θρούμπας). Ο ελαιόκαρπος τοποθετείται σε ειδικούς χώρους με άλμη, υφίσταται ζύμωση και μετά από λίγες εβδομάδες είναι έτοιμος να δοθεί για κατανάλωση.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι μαθητές να:

  • διαχωρίσουν τους καρπούς από τα φύλλα, ώστε τα φύλλα να τοποθετηθούν στον χώρο κομποστοποίησης
  • διαλέξουν τους υγιείς καρπούς από εκείνους που είναι προσβεβλημένοι από τον δάκο
  • μάθουν τα βήματα παρασκευής βρώσιμων ελιών
  • παρασκευάζουν διάλυμα άλμης για την συντήρηση των ελιών
  • προσέχουν ώστε όλες οι ελιές να είναι εμβαπτισμένες μέσα στην άλμη
  • χρησιμοποιούν διάφορα αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι) για προσθήκη ξεχωριστού αρώματος και γεύσεως
  • συνειδητοποιήσουν την αξία της κομποστοποίησης μέσα από το σύνθημα «τίποτα δεν πάει χαμένο»
Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli