Νωρίτερα φέτος ο τρύγος στη Λέσβο
@ Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος -λόγω της κλιματικής αλλαγής- ο τρύγος στους αμπελώνες της Λέσβου. Παλιά ο τρύγος ξεκίναγε τα Σταυροδεύτερα, δηλαδή τη μέρα μετά του Σταυρού. Φέτος όμως οι μεγάλες και παρατεταμένες ζέστες είχαν σαν αποτέλεσμα, να ωριμάσουν νωρίτερα τα σταφύλια.
@ Η Λέσβος έβγαζε από την αρχαιότητα σπουδαία κρασιά όπως το κρασί της Μήθυμνας που θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών. Φημισμένος, ήταν ο Λέσβιος οίνος, στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά και αργότερα στα χαρέμια των σουλτάνων της.
@ Το νησί -δυστυχώς- βγήκε από τον αμπελοοινικό χάρτη το 19ο αιώνα, όταν η φυλλοξήρα κατέστρεψε τα αμπέλια του. Αμπελώνες επιβίωσαν μόνο στη δυτική πλευρά του, όπου ηφαιστειογενή και άνυδρα εδάφη δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη της φυλλοξήρας.
@ Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αμπελώνων στο νησί έχει αναβιώσει και προχωρά σε σταθερά βήματα. Από τις πέντε οινοποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Λέσβο ξεχωρίζουν ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» και ο «Μεθυμναίος» για τον όγκο της παραγωγής τους και το επίπεδο οργάνωσής τους.
@ Ξεχωρίζει για τις δραστηριότητές της και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ,που διατηρεί το Συνεταιριστικό Οινοποιείο Ανεμώτιας.