Νηπιαγωγείο Ελεώνα
Τα νέα του Σχολείου μας
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τις δικές μας ευθύνες. Σε λίγο καιρό θα τρέξουμε με μεγάλη χαρά στις θάλασσες και στις παραλίες. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι η συμπεριφορά μας θα είναι αυτή ακριβώς που αξίζουν οι θάλασσες μας και γενικά το περιβάλλον. Αφού μάθαμε για το χρόνο που χρειάζονται τα σκουπίδια να διαλυθούν παίξαμε ένα σχετικό παιχνίδι. «Ψαρέψαμε» σκουπίδια και είδαμε ποιος ψάρεψε το σκουπίδι που θα χρειαστεί τον περισσότερο καιρό να διαλυθεί. Ποιος διάλεξε το σκουπίδι που θα διαλυθεί πρώτο (1ο), ποιος δεύτερο (2ο) κλπ..
Φέτος, όπως και πέρσι, πήραμε μέρος στην 20η κατά σειρά υλοποίηση της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης της ActionAid και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα “Η δύναμη στο πιάτο σου”, η δράση του οποίου εναρμονίζεται και με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα με τους στόχους 1 (Μηδενική Φτώχεια) και 2 (Μηδενική Πείνα), δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της Διατροφικής Δικαιοσύνης (Food Justice).
Στην αρχή τα παιδιά παρακολουθούν ένα βίντεο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α) https://www.youtube.com/watch?v=jUXWKk3JLCU όπου ο μπλε κάδος εξηγεί ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Στη συνέχεια παρακολουθούμε ένα σύντομο βιντεάκι για την ανακύκλωση μπαταριών https://www.youtube.com/watch?v=NYtjPT7cWXI. Τα παιδιά γνωρίζουν τον κάδο της εταιρείας Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών ΑΦΗΣ, αφού το σχολείο διαθέτει έναν τέτοιο κάδο.
Στα πλαίσια του Προγράμματος Ε-twinning ασχολούμαστε με την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”.
Το διαδίκτυο έχει γίνει βασικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, ακόμα και των παιδιών νηπιακής ηλικίας. Πολύ σύντομα τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα θελήσουν να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια, να ανοίξουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Δεν πρέπει λοιπόν να οχυρωθούμε, δεν πρέπει να τους δώσουμε τα εφόδια ώστε να πλοηγούνται στο μέλλον με ασφάλεια στο διαδίκτυο;
Η προαγωγή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για όλους μας, ιδιαιτέρως όμως για τα παιδιά στην ηλικία των οποίων εδραιώνονται οι συνήθειες του τρόπου ζωής, που επηρεάζουν τον άνθρωπο για όλη του τη ζωή. Εδώ και αρκετές δεκαετίες γίνεται λόγος για την περίφημη Μεσογειακή Διατροφή και την υπεροχή της σε σχέση με άλλες διατροφικές συνήθειες. Αποδείχτηκε και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και με βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία.
Tο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) προχώρησε στην καθιέρωση της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του ΙΕΠ.
Με την καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, επιδιώκεται η προώθηση, η ευαισθητοποίηση, η ανάπτυξη της φιλοζωίας και η υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/ τις μαθητές/τριες.
Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της Σχολικής Μονάδας με τίτλο “Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί”, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας
την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Τεριζάκη Γαρυφαλλιά, αφού μας κέρδισε με το χαμόγελό της, ξενάγησε τους μικρούς μαθητές στον χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια μας διηγήθηκε το παραμύθι “Όλιβερ” της Birfitta Sif Εκδ. Ίκαρος, μια γλυκιά ιστορία για την διαφορετικότητα.