Μουσικό Σχολείο Χίου-Γυμνάσιο

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2023
Θέματα: 
2023-2024
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

15.4.2024

Όταν πηγαίνω στο σχολείο το πρωί

τρέχω και βγαίνω στην αυλή.

Τα παράθυρα ανοίγω στη στιγμή

και γίνεται ανακύκλωση σωστή. 

Τους κάδους κάθε πρωί

πάω και αδειάζω απ΄ την αυλή.

Το σκουπίδι μόλις δω

στον κάδο το πετώ.

Τα καπάκια μαζεύω στο λεπτό

και το φώς μένει κλειστό.

Στις τουαλέτες μόλις μπω

το νερό δεν σπαταλώ.

Τα λουλούδια κρατάμε ζωντανά

γιατί τα ποτίζουμε συχνά.

Κρατώντας το δάσος καθαρό

μένει το οξυγόνο ενεργό.

Η συμπεριφορά πάντα καλή

13.4.2024

Η Τέχνη της Γης, (Land Art) είναι μια μορφή τέχνης που ενσωματώνει και αλληλεπιδρά με το φυσικό τοπίο και παίζει σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των εφήβων. Μέσω της δημιουργίας έργων τέχνης που είναι αρμονικά ενσωματωμένα στο περιβάλλον, οι νέοι μαθαίνουν να εκτιμούν και να σέβονται τη φύση, αναπτύσσοντας μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της διατήρησης του φυσικού κόσμου.

1.4.2024

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ;

  • Η θάλασσα περιέχει τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωής στη Γη.
  • Περισσότερα από 700 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως εξαρτώνται από το ψάρεμα.
  • Η θάλασσα μας προσφέρει οξυγόνο να αναπνεύσουμε και, μέσω του ρόλου της στον κύκλο του νερού, μας δινει το νερό που πίνουμε.
  • Επίσης απορροφά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την περίσσεια θερμότητας.
  • Οι ωκεανοί αποτελούν το σπίτι μιας απίστευτης ποικιλότητας άγριας πανίδας.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ;

11.2.2024

Ταΐστρες για πουλιά.

Το χειμώνα τα πουλιά  ψάχνουν τροφή στο δάσος, στα πάρκα και στους κήπους, όμως η τροφή είναι λιγοστή! Τα πουλιά  χρειάζονται περισσότερη τροφή το χειμώνα για να ανταπεξέλθουν στο κρύο. 

Φτιάξαμε λοιπόν  ταΐστρες με μικρά ρολά από χαρτί κουζίνας τα οποία αλείψαμε πρώτα με φυστικοβούτυρο. Μετά, ρίξαμε σε ένα χαρτί  κατάλληλους σπόρους για πουλιά, όπως σπουργίτια και κότσυφες, και περάσαμε από πάνω το ρολό με το φυστικοβούτυρο. Οι σπόροι κόλλησαν πάνω στο ρολό τα οποίο κρεμάσαμε σε κλαδί δέντρου.

5.2.2024

Με αφορμή τη σειρά έργων Απειλούμενα Είδη του Andy Warhol, καλλιτέχνη της Pop Art, μαθητές και μαθήτριες της Β γυμνασίου ζωγράφισαν παραλλαγές με μικτή τεχνική: σχέδιο, ζωγραφική και κολάζ. Ο καλλιτέχνης ήθελε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον κίνδυνο της εξαφάνισης ζώων σε μία εποχή που δεν υπήρχε το έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον που υπάρχει σήμερα.

 

Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Απειλούμενα Είδη

17.12.2023

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων διεργασιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, για την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να συμβάλλουμε στην παγκόσμια διαβούλευση μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας. 

Στις 30 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι,(COP 28) που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν τους κλιματικούς τους στόχους.

11.12.2023
Μεικτές ομάδες μαθητών/τριών από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και το Μουσικό Σχολείο Χίου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. ΧΙΟΥ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023,  από την 4η   έως την 7η ώρα επισκέφθηκε το σχολείο μας ομάδα του ΕΝ.Ε. Ε.ΓΥ. Λ. Χίου, αποτελούμενη από δέκα μαθητές/τριες με τους συνοδούς καθηγητές/τριες τους.

 Η επίσκεψη έγινε  ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία σε συνδυασμό με τη συνεργασία των δύο σχολείων στο δίκτυο σχολείων της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης “Οικολογικό Σχολείο”.  

9.11.2023
Το Μουσικό Σχολείο Χίου βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο στην περιοχή των Θυμιανών. Κοντά, υπάρχει δάσος με πεύκα και άλλα ενδημικά είδη. Πριν αρχίσουν οι βροχές, η Β τάξη γυμνασίου καθάρισε το χώρο που περιβάλλει το σχολείο.

Το Μουσικό Σχολείο Χίου βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο στην περιοχή των Θυμιανών. Γύρω υπάρχει δάσος με πεύκα και ενδημικά είδη. Πριν αρχίσουν οι βροχές, η Β τάξη γυμνασίου καθάρισε το χώρο που περιβάλλει το σχολείο.

Διεύθυνση: 
Θυμιανά, Χίος
82100 Χίος