Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Σχολείο μας

Το σχολικό έτος 2023 – 2024 στο 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2024 σε όλες τις τάξεις. Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας συνεργάστηκαν και τα παιδιά προσέγγισαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα διαθεματικά, βιωματικά και ουσιαστικά! Υλοποιήσαμε καινοτόμες δραστηριότητες και δράσεις, με άξονα τη διδασκαλία των Εικαστικών Τεχνών. Συμμετέχουμε στα «Οικολογικά Σχολεία» με το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Περιβάλλον, Αειφορία, Δημιουργικότητα στο Σχολείο της καρδιάς μας!». Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός, Εικαστικός ΠΕ 08 Θεοδώρα Χανδρινού. https://www.ecoschools.gr/school-news/2023/perivallon-aeiforia-dimioyrgi... *Παρακολουθήσαμε βίντεο με ενημερωτικό υλικό από την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», και έγινε διάχυση του υλικού που προέκυψε από τα «Προστασία της Φύσης Lab». Καθώς κατάφερα να παρακολουθήσω όλο τον κύκλο των συγκεκριμένων σεμιναρίων μπόρεσα να κάνω επιλογή ώστε να ενημερωθούν και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας.

*Η Τέχνη με τον βιωματικό και συμπεριληπτικό τρόπο διδασκαλίας έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να συνεργαστούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες ζωής. Οι αφίσες και οι ζωγραφιές των παιδιών έγιναν όχημα επικοινωνίας και διάχυσης μηνυμάτων.

* Τα έργα των μεγάλων εικαστικών δημιουργών έδωσαν έμπνευση στα παιδιά. Στο πλαίσιο του καινοτόμου πολιτιστικού μας προγράμματος «Λάμπρος Ορφανός - έργα μικρών και μεγάλων δημιουργών» τιμήσαμε την φύση και συνδέσαμε με φαντασία την δραστηριότητα με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

* Μια από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης – Global Action Days ήταν η «Land Art στον σχολικό κήπο». Προσεγγίσαμε τα περιβαλλοντικά θέματα με δημιουργικό τρόπο και η δραστηριότητα συνδέθηκε με τα Ευρωπαϊκά μας προγράμματα eTwinning. Έγινε διάχυση των αποτελεσμάτων μέσα από φωτογραφικό υλικό που προέκυψε και διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων Σχολείων, τιμώντας την Ημέρα Περιβάλλοντος.

* Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 και ώρα 10.30 έως 12.30, παρευρεθήκαμε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε για την απονομή των βραβείων του 3ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Νίκη Γουλανδρή» με τίτλο «Ένα Κοχύλι στον Βυθό». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Μουσείου και με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε τα βραβεία με τα οποία διακρίθηκαν τα παιδιά από το 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, που συμμετείχαν με επιτυχία στον Πανελλήνιο μαθητικό εικαστικό διαγωνισμό. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και το Μουσείο άνοιξε την αγκαλιά του, στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, με την ξενάγηση στα υπέροχα εκθέματά του!

* Τα παιδιά είχαν τον πρώτο λόγο στην δημιουργία του οικοκώδικα που παρουσιάσαμε στο σχολείο. Η δραστηριότητα έδωσε καρπούς μέσα από δημοκρατικό διάλογο, την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού από τους συνεργαζόμενους φορείς, την ενημέρωση των παιδιών πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά και αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και την βιωματική συμμετοχή σε ποικίλες δράσεις. Ολοκληρώσαμε την δράση με την ανάρτηση του οικοκώδικα στον χώρο του Σχολείου.

* Σημαντική εμπειρία για όλους μας ήταν η εγγραφή του Σχολείου μας στο Δίκτυο «Σχολεία για το κλίμα, νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής». Υλοποιήσαμε με επιτυχία τις αντίστοιχες δράσεις που έδωσαν γνώσεις και θετικές εμπειρίες στα παιδιά. Συμμετείχαμε με εισήγηση στην διαδικτυακή εκδήλωση στις 3 Ιουνίου 2023, που έγινε για την παρουσίαση των πεπραγμένων των συμμετεχόντων Σχολείων. * Η τοιχογραφία μας στο 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας που έκανε το Σχολείο ομορφότερο και έδωσε έμπνευση στα παιδιά, ήταν μια υπέροχη δραστηριότητα που μας έδωσε πολλά όμορφα συναισθήματα. Μετά από την εμπειρία που είχαν τα παιδιά δημιούργησαν αυτοσχεδιασμούς, μικρές ιστορίες με θέμα το δικό τους δέντρο. Παρουσιάσαμε τα έργα στις τάξεις και τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. https://blogs.sch.gr/arteducate/2024/06/04/omorfainoyme-to-scholeio-me-t... * Ενισχύσαμε την προσπάθεια με τα έργα που φιλοτέχνησαν τα παιδιά, με αφίσες με περιβαλλοντικά μηνύματα και εικαστικές δημιουργίες που εκθέσαμε και μπόρεσαν να επισκεφθούν όλοι.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2024/06/13/pagkosmia-imera-perivallontos-5-ioynioy-2024/

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά για την δημιουργικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε! Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη εμπειρία! Θεοδώρα Χανδρινού.

Συγγραφέας: 
Θεοδώρα Χανδρινού