Οικολογικό αποτύπωμα

Παρουσιάστηκαν δυο βίντεο που αφορούν το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής και των σκουπιδιών, Σχολιάζουμε και συζητάμε τι καταλάβαμε από τα βίντεο που μας παρουσιάστηκαν.

Παρουσιάζεται με χρονολογική σειρά το ταξίδι της σοκολάτας από το δέντρο μέχρι τον κάδο του σπιτιού μας. Τίθεται η εξής ερώτηση. «Πως το ταξίδι αυτό μολύνει τον πλανήτη μας;». Τα παιδιά αναφέρονται στη χρήση αυτοκινήτων, πλοίων, αεροπλάνων και εργοστασίων που χρειάζονται για να φτάσουν οι σοκολάτες σπίτι μας. Στη συνέχεια, ζητείται από τα παιδιά να βάλουν σε σωστή χρονολογική σειρά το ταξίδι της σοκολάτας.

Η Κρήτη που βρισκόμαστε παράγει μπανάνες. Παρακολουθούμε ένα βίντεο για το ταξίδι της μπανάνας.

Κατά την διάρκεια του βίντεο κόβουμε στιγμιότυπα σε φωτογραφίες και ζητούμε από τα παιδιά να τις βάλουν στη σωστή σειρά. Συγκρίνουμε το ταξίδι της μπανάνας που παρουσιάζεται στο βίντεο με το ταξίδι της μπανάνας που συμβαίνει στο νησί μας. Πότε έχει μικρό και πότε μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα;

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και  το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ένα τρόφιμο. Τα παιδιά επέλεξαν τον ανανά και το αγγούρι που παράγεται στην Κρήτη και συγκρίναμε ποιο αφήνει το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη μας.

 

 

Συγγραφέας: 
Kalliopi72