Έξυπνη Ταΐστρα και ποτίστρα για τα αδέσποτα ζωάκια με οικολογικό σχεδιασμό

Ταϊστρα για τα αδέσποτα ζωάκια με οικολογικό σχεδιασμό

       Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οι μαθητές/τριες της ΣΤ1 τάξης του σχολείου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Μυτιλήνης και ανέλαβαν μια πρωτότυπη δράση, δημιουργώντας μια έξυπνη και λειτουργική ταΐστρα-ποτίστρα με οικολογικό σχεδιασμό για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, η οποία παρουσιάστηκε από τους ίδιους την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η κατασκευή σχεδιάστηκε με στόχο να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο της πόλης μας για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των ζώων (νερό και φαγητό). Συγχρόνως, ο σχεδιασμός της ταΐστρας -ποτίστρας προάγει την ανακύκλωση και την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση, καθώς έχουν ενσωματωθεί κάδοι για την ανακύκλωση καπακιών και πλαστικών.

        Ξεκινώντας, οι μαθητές/τριες με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού τους κ.Ταμτάμη Πουσιούλα κατέγραψαν τις ιδέες τους, δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως σωλήνες αποχέτευσης για τις ταΐστρες και ποτίστρες, σίδερα και ξύλα από παλέτες για την υποστήριξη, και φίλτρο αέρα από φορτηγό για τον κάδο ανακύκλωσης καπακιών. Με αυτά τα υλικά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανθεκτική και οικολογική κατασκευή, εμπλουτισμένη με καινοτομίες για τη διευκόλυνση τόσο των ζώων, όσο και των περαστικών.

      Η κατασκευή διαθέτει  ηλιακό φως για να φαίνεται η υποδοχή για το νερό και την τροφή ακόμα και τη νύχτα. Ένα υπόστεγο από αλουμίνιο προστατεύει τα ζώα και τα τρόφιμα από τις καιρικές συνθήκες. Στα πλάγια, υπάρχουν δύο αποσπώμενοι κάδοι, ένας για πλαστικά μπουκάλια και ένας για καπάκια, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση. Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης, η ταΐστρα-ποτίστρα διαθέτει ροδάκια και μπορεί να τοποθετηθεί σε σταθερό σημείο με ειδικές υποδοχές.

       Η συμμετοχή των μαθητών στη συγκεκριμένη δράση περνάει ένα σημαντικό μήνυμα που συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική ευθύνη και συγκεκριμένα προάγει τις παρακάτω αξίες σ' όλη τη σχολική και τοπική  κοινότητα:

Σεβασμός προς το περιβάλλον: Η χρήση οικολογικών υλικών δείχνει την ανάγκη να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους και να μειώσουμε τα απορρίμματα.

Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης: Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν λύσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Υπευθυνότητα προς τα ζώα: Η δημιουργία ταΐστρας δείχνει την ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ή στα ζώα γενικότερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη φροντίδας και προστασίας τους.

Ενίσχυση της ομαδικής δουλειάς και της δημιουργικότητας: Μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής, οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λύνουν προβλήματα και να δημιουργούν πρακτικές λύσεις.

Ενθάρρυνση επαναχρησιμοποίησης υλικών: Η χρήση ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών για την ταΐστρα προωθεί την ιδέα της μείωσης της κατανάλωσης νέων πόρων.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε  ότι η καινοτομία και η φροντίδα για τον πλανήτη μπορούν να ξεκινήσουν από την εκπαίδευση και την προσωπική δράση, με απλές αλλά ουσιαστικές ενέργειες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Με τέτοιες δράσεις, δείχνουν ότι ακόμα και μικρές πράξεις μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά!

 

 

Συγγραφέας: 
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ