"Αλλάζουμε συνήθειες και όχι το Κλίμα"

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος οι μαθητές/μαθήτριες της Ε1 τάξης στα πλαίσια μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων  ασχολήθηκαν με τη κύρια αιτία της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) το οποίο παράγεται από τις καύσεις όλων των ειδών καυσίμων όπως είναι το πετρέλαιο, το ξύλο, ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο κ.ά. Η αύξηση των καύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιούργησε άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα η οποία συνέβαλε στην αύξηση της θερμοκρασίας της κατώτερης ατμόσφαιρας και στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης οι μαθητές/τριες συμπέραναν ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην υιοθέτηση αειφόρων και ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας.  Στη συνέχεια αποφάσισαν να αποδώσουν  το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα από μια κατασκευή και να παρουσιάσουν τον τρόπο με το οποίο αυτό ενισχύεται εξαιτίας των τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν τα εργοστάσια επιδεινώνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το έργο των παιδιών τοποθετήθηκε σε εμφανές σημείο του σχολείου. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το σύνολο των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και όλων των πολιτών απέναντι στην  υπερθέρμανση του πλανήτη μας εξαιτίας των τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα παιδιά στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής στο έργο που έφτιαξαν αξιοποίησαν  το σύνθημα   «Αλλάζουμε συνήθειες και όχι το κλίμα» τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

                                    

 

Συγγραφέας: 
Ειρήνη Μουτζούρη