Συ-ζούμε

Μιλάμε για την έννοια του Συ-ζούμε.

Ποιοι συ-ζούμε στον πλανήτη μας; Είμαστε 3 είδη οργανισμών: ζώα, φυτά και άνθρωποι. Αναδημιουργούμε τον πλανήτη μας σε μία ομαδική ζωγραφιά με όλους αυτούς τους συγκατοίκους.

Μιλάμε και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο ένας προς τον άλλον. Επεκταθήκαμε ιδιαίτερα στο θέμα των ζώων. Έχουν τα ζώα ανάγκες; Έχουν συναισθήματα; Κάναμε ανάκληση από τα βιώματά μας και δημιουργήσαμε ομαδική καταγραφή με απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Τα παιδιά έφεραν και φωτογραφίες από τα κατοικίδιά τους και τα σύστησαν σε όλους μας. Μέσω του βιβλίου «Περντού» μιλήσαμε και επεξεργαστήκαμε το θέμα των αδέσποτων ζώων. Φτιάξαμε σχετική αφίσα για το τί ανάγκες έχουν τα αδέσποτα και οργανώσαμε δράση στο καταφύγιο του Δήμου Βύρωνα.

Μας επισκέφτηκε ο υπεύθυνος εκπαιδευτής σκύλων του Δήμου Βύρωνα με την σκυλίτσα του τη Σίντρα. Μας μίλησαν για το τί χρειάζονται τα σκυλιά, πώς αισθάνονται, πώς το επικοινωνούν και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τα σκυλιά και να είναι αυτή η αλληλεπίδραση θετική και για τους δύο, να μην φοβηθεί κανένας αλλά να χαρούν και οι δύο. Μαγειρέψαμε επίσης και προσφέραμε στη Σίντρα σκυλομπισκότα. Παίξαμε τέλος μαζί της κρυμμένο θησαυρό με το παιχνίδι της.

Μια  Κυριακή βρεθήκαμε εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά στο καταφύγιο, μιλήσαμε για το πώς λειτουργεί, τί ανάγκες έχουν τα σκυλάκια εκεί, πώς αισθάνονται και κάναμε βόλτα κάποια από αυτά. 

Γνωρίσαμε τελικά πολύ καλύτερα του συγκατοίκους μας τα ζώα και πώς μπορούμε να συ-ζούμε αρμονικότερα, ενισχύοντας την ενσυναίσθησή μας και το αίσθημα της ευθύνης μας προς τα δικαιώματα αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Συγγραφέας: 
2nipcholargou