Eκπαιδευτική επίσκεψη στο αγρόκτημα ΦΟΙΦΑ-Farma Fifa permaculture

Στα πλαίσια της επίσκεψης της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας στο αγρόκτημα Fifa, οι μαθητές μας γνώρισαν τις βασικές αρχές της περμακουλτούρας.

Η λέξη permaculture προέρχεται από την σύντηξη των λέξεων permanent και agriculture (αειφορική γεωργία), δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό συστημάτων αειφορικής αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό σύστημα που στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών συμβατών με τα σχέδια της φύσης. 

 Στην πραγματικότητα το σύστημα αξιών και αρχών που διέπουν την περμακουλτούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναδιαμόρφωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα, αντλώντας έμπνευση από τα μοτίβα που διέπουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται μεταξύ των στοιχείων που τα αποτελούν. Έτσι στην περμακουλτούρα μπορεί να δοθεί ένας πιο ευρύς ορισμός έτσι όπως προκύπτει από τη σύντηξη των λέξεων permanent culture (αειφορικός πολιτισμός).

Μέσα από το σχεδιασμό αειφορικών συστημάτων η περμακουλτούρα προωθεί την ανάπτυξη όλο και πιο ουσιαστικών υγιών δεσμών με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω μας με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της προσαρμοστικότητας και της αυτοδυναμίας τόσο ατόμων όσο και κοινοτήτων, σε μια εποχή που θα χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από πολλαπλές συστημικές κρίσεις και χαοτικές μεταβολές.

Συγγραφέας: 
Γεωργία Μουσελίμη