Βράβευση του σχολείου μας

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη εκδήλωση βράβευσης, με την οικολογική σημαία, των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία».

Ανάμεσα σε αυτές και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου «Ποτίδαιον» το οποίο κατάφερε να εκπονήσει και να ολοκληρώσει τα σχολικά έτη 2016-2017, 2018-2019 εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αφορούσαν το νερό αλλά και τα απορρίμματα και την ανακύκλωσή τους.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα εξοικονόμησης, οικονομίας του νερού στο σχολείο και στο σπίτι αλλά και για την ορθολογική διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Συνέστησαν περιβαλλοντική ομάδα στο χώρο του σχολείου όπου η ίδια η ομάδα είχε την εποπτεία να φροντίσει να μεταδώσει και στους υπόλοιπους μαθητές πόσο σημαντικό είναι να διατηρούν το περιβάλλον τους αειφορικό και υγιές.

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που αφορούσαν την  επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (γνώση, κατανόηση, συνειδητοποίηση- ευαισθητοποίηση, αξίες, στάσεις, δεξιότητες, συμμετοχή και δράση) , στις οποίες οι μαθητές είχαν ενεργή συμμετοχή, κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα της έλλειψης του νερού στον πλανήτη αλλά και για την παγκόσμια συσσώρευση των απορριμμάτων και τη διαχείρισή τους.

Διαμόρφωση και καθαρισμός της αυλής του σχολείου αλλά και παραλιών σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της τοπικής κοινωνίας, δράσεις την παγκόσμια ημέρα νερού, δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, δημιουργία οικοκώδικα για την ορθολογική διαχείριση του νερού στο σχολείο, συνεργασία και διάχυση του προγράμματος σε όλες τις τάξεις του σχολείου με την άψογη συνεργασία των συναδέλφων δασκάλων όσοι και των συναδέλφων εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων.

Κάθε φορά που η ολοκλήρωση και η επίτευξη των στόχων ενός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ολοκληρώνεται, φτάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάπτυξης εκείνης που δίδει τη δυνατότητα στις παρούσες γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους διατηρώντας το περιβάλλον σε τέτοιο σημείο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στις επόμενες γενιές να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου του 1ου Δημοτικού Σχολείου  Καρπάθου «Ποτίδαιον» και στις αγαπημένες μου μαθήτριες Καλλιόπη Χαλκιά και Χαρά Ψυχάκη οι οποίες συμμετείχαν μαζί μου στη βράβευση και παραλαβή της οικολογικής σημαίας για το 1ο Δημοτικό σχολείο Καρπάθου «Ποτίδαιον».

 

Συγγραφέας: 
anastasia2dimotiko