Eπίσκεψη στο Αγροτικό Μουσείο Πυλών Καρπάθου

Οι μαθητές της Δ΄ Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου "Ποτίδαιον" είχαν τη μεγάλη χαρά να είναι επισκέπτες ενός πολύ σημαντικού μουσείου στο νησί της Καρπάθου: Του Αγροτικού Μουσείου το οποίο βρίσκεται στις Πυλές. Ένα μουσείο υπαίθριο το οποίο περικλύει σε ένα πολύ όμορφο χώρο όλα εκείνα τα στοιχεία, τα υλικά και τα μέσα μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που οι άνθρωποι έπρεπε να κοπιάσουν πολύ για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Από τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα, το λίχνισμα, το άλεσμα του σιταριού για να πάρουν το πολύτιμο αλεύρι ως την επεξεργασία του γάλακτος για να φτιάξουν το τυρί, τη δρύλα, το βούτυρο..!!!
Όλα τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν το κρασί, το αλέτρι για να οργώσουν το χωράφι τους, ο φούρνος που έκαιγε για να ψήσουν το ψωμί και το φαγητό τους.
Η κυρία Βάνια Ζουλουφού, υπεύθυνη του Αγροτικού Μουσείου Πυλών Καρπάθου, μας επεφύλαξε και μια μεγάλη έκπληξη: Ζυμώσαμε καρπάθικες κουλούρες και φτιάξαμε με τα χέρια μας τις κουλούρες που κρεμασμένες στον κάτσουνα περίμεναν τη μαμά να τις μοιράσει με φειδώ στα παιδιά, μιας και τα χρόνια ήταν δύσκολα και το ψωμί και οι κουλούρες έπρεπε να διαρκέσουν μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι το επόμενο ζύμωμα, συνήθως απόγευμα Σαββάτου.
Αυτά και άλλα πολλά είχαν τη δυνατότητα οι μαθητές μας να δουν και να ακούσουν από την κυρία Βάνια Ζουλουφού και τον κύριο Γιάννη Λαχανά.
Τους ευχαριστούμε πολύ γιατί στα δικά μας μάτια ζωντάνεψαν εικόνες μιας άλλης, όμορφης εποχής και οι μαθητές μας έζησαν για λίγο τη ζωή των παππούδων και γιαγιάδων τους.
Σας ευχαριστούμε....!!!
 

Συγγραφέας: 
anastasia2dimotiko