ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

               ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

  Μια ακόμα πεζοπορική διαδρομή μέσα σε δασικό μονοπάτι που ξεχειλίζει ιστορία και καταλήγει στο μακροβιότερο Λεπροκομείο της Ελλάδας, υλοποιήσαμε με τους μαθητές μας. Το πευκόφυτο μονοπάτι δίπλα στο χείμαρρο και οι ήχοι του δάσους συνέδεσαν ένα τέλειο σκηνικό για την δράση μας.
      Την ξενάγησή μας στο ιστορικό μνημείο που «έκρυβε» στο τέλος της η διαδρομή, ανέλαβε ένα δραστήριο μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, ο οποίος  έχει σκοπό τη φύλαξη και την ανάδειξή του.
     Το λεπροκομείο της Χίου που καθιερώθηκε με τον όρο Λωβοκομείο, αφού στη νεοελληνική διάλεκτο η λέξη λώβα σημαίνει πληγή, λειτούργησε συνεχώς επί έξι αιώνες για ασθενείς που μεταφέρονταν εκεί, είτε από τη Χίο είτε από νησιά του Αιγαίου και περιοχές της Μικράς Ασίας.
    Το ίδρυμα στήθηκε από τους Γενουάτες ηγεμόνες της Χίου το 1378 στη χιώτικη κοιλάδα της Υπακοής, ονομασία χάρη στη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Υπακοής που υπάρχει στην περιοχή και ήταν ταγμένο στην περίθαλψη των ασθενών από λέπρα. Αναφέρεται  ως το πλέον «καλώς διοικούμενο ίδρυμα» το οποίο παρείχε ανέσεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς του .Από το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki