Οι «Ταπερίστες» του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου πήραν το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία του πιο υγιεινού και αξιοζήλευτου δεκατιανού, αναδεικνύοντας τα κρητικά προϊόντα…

To 10o ΓΕΛ Ηρακλείου από το σχολ. έτος 2021-2022 και για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο  Σχολικό Δίκτυο Δράσης “Ταπερίστας”, που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας και στόχο έχει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και συγκεκριμένα τις σωστές επιλογές για το σχολικό γεύμα των μαθητών (δεκατιανό).

Στο πλαίσιο λοιπόν του παραπάνω προγράμματος στις 15-4-2024 το σχολείο συμμετείχε στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αρναίας σχετικά με το πιο υγιεινό και αξιοζήλευτο σχολικό δεκατιανό. Η ομάδα «Ταπερίστας» του σχολείου  παρασκεύασε ζωντανά σε διαδικτυακή εκδήλωση (με WebEx) ένα κρητικό... cheesecake, στο οποίο φρόντισε να συμπεριλάβει υγιεινά, μη επεξεργασμένα και τοπικά προϊόντα (κρίθινο παξιμάδι, γιαούρτι, ανθότυρο, μέλι, γλυκό κουταλιού σταφύλι και μπανάνες Άρβης) που να καλύπτουν συγχρόνως τις διατροφικές ανάγκες των εφήβων.

Από την ψηφοφορία που ακολούθησε οι «Ταπερίστες» του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου βραβεύτηκαν κι έλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν πανελλαδικά στον διαγωνισμό και είναι μέλη του εθνικού δικτύου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση στο προαύλιο του σχολείου για την «Ημέρα του δεκατιανού» με τη συμμετοχή όλων, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να φέρουν σπιτικό υγιεινό δεκατιανό και πήραν μέρος σε κλήρωση, για να κερδίσουν πλούσια δώρα που μας εξασφάλισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κος Κανακαράκης από τα Σούπερ Μάρκετ «Κρητικός».

Παράλληλα ομάδες μαθητών από τη Β’ τάξη, συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια, παρασκεύασαν στο προαύλιο του σχολείου  κάποιες συνταγές με υγιεινά σνακ, όπως το κρητικό cheesecake (το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε στον πανελλαδικό διαγωνισμό), γιαούρτι με μέλι και καρύδια, γλυκό κουταλιού σταφύλι με ξηρούς καρπούς, φρουτοσαλάτα, κρητικό ντάκο με ντομάτα και φέτα, σπιτική λεμονάδα και τσάι του βουνού (μαλοτήρα). Στη συνέχεια τα προσέφεραν σε μπουφέ  στους συμμαθητές τους, δίνοντάς τους ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο, που να αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα και να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ζήλο στις παραπάνω βιωματικές δράσεις και τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως επίσης στον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που στέκεται πάντα αρωγός σε όλες τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο.

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ