«Καινοτόμες δημιουργικές συνεργασίες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό»

Το σχολικό έτος 2024 – 2025 στο 8º Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Αττικής υλοποιείται το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο: «Καινοτόμες δημιουργικές συνεργασίες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό».

Εκπαιδευτικός που εκπονεί το πρόγραμμα: Θεοδώρα Χανδρινού – ΠΕ 08 Εικαστικών Τεχνών.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2025/01/02/kainotomes-dimioyrgikes-synergasies-gia-to-perivallon-kai-ton-politismo-kainotomo-ekpaideytiko-programma/

Κύριο θέμα - θεματικές ενότητες

Στο πρόγραμμα αναπτύσσονται δράσεις από τους κεντρικούς άξονες των εργαστηρίων δεξιοτήτων, με όχημα το μάθημα των Εικαστικών: * ενδιαφέρομαι και ενεργώ *δημιουργώ και κοινοτομώ * φροντίζω το περιβάλλον * ζω καλύτερα. Η Τέχνη γίνεται εργαλείο για την ανάπτυξη γνωστικών θεμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αγωγής υγείας, δημοκρατικού πνεύματος, κοινωνικοποίησης και εθελοντικής συνείδησης. Το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία και η αλληλεπίδραση με Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενεργοποιούν την μαθητική κοινότητα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναλαμβάνουν κύριους ρόλους: εργάζονται σε ομάδες, υλοποιούν καμπάνιες ώστε να παρουσιάσουν και να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τα θέματα που αφορούν τις ενότητες που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα, συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθαίνουν με διαδραστικό, βιωματικό και δημιουργικό τρόπο. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, εργάζονται για την συμπερίληψη, την ενδυνάμωση και την πρόοδο των παιδιών της σχολικής μας μονάδας.

Παιδαγωγικοί στόχοι

* Να αγαπήσουν τα παιδιά τις Εικαστικές Τέχνες ως μορφή έκφρασης, δημιουργικής προσέγγισης και στάση ζωής.

* Να καλλιεργηθούν δεξιότητες ζωής, μέσα από τις διαφορετικές Τέχνες και τεχνικές των Εικαστικών.

* Η αισθητική καλλιέργεια των παιδιών μέσω των Εικαστικών Τεχνών.

* Η καλλιέργεια ελεύθερης έκφρασης και η διερεύνηση ορίων συμπεριφοράς.

* Η διαθεματική, βιωματική προσέγγιση και η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

* Να κατανοήσουν τα παιδιά την σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον μας, καθώς οι πράξεις και οι συνήθειές μας έχουν συνέπειες στην ποιότητα της ζωής μας.

* Τα διαφορετικά εικαστικά ρεύματα και οι καλλιτέχνες, μέσω της Ιστορίας της Τέχνης να εμπνεύσουν τα παιδιά.

* Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.

* Η διερεύνηση διαφορετικών γνωστικών πεδίων μέσα από την αξιοποίηση ποικίλων υλικών όπως η κατασκευή έργων με ανακυκλώσιμα υλικά.

* Να δημιουργήσουμε ένα ωραίο περιβάλλον, ομορφαίνοντας τους τοίχους του σχολείου μας με ζωγραφιές.

* Ο σχολικός κήπος γίνεται πεδίο καλλιέργειας δεξιοτήτων.

* Η συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων στις δημιουργικές μας δραστηριότητες.

* Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών και η εκπαίδευση στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Συγχαρητήρια και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!! Θεοδώρα Χανδρινού - ΠΕ08 Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος - Χαράκτρια.

Συγγραφέας: 
Θεοδώρα Χανδρινού