Ειρηνοποιοί της φύσης. "Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη!" Β. Ουγκώ

Παγκόσμια ημέρα ειρήνης η 21η Σεπτεμβρίου κι εμείς τη γιορτάσαμε στη φύση. Άλλωστε το σχολείο μας είναι μέσα σε αυτήν και οφείλουμε να της φερόμαστε ειρηνικά. Την εξερευνήσαμε, εντοπίσαμε τα προβλήματα, σκεφτήκαμε λύσεις και γίναμε ειρηνοποιοί που διακρίνονται σε περιβαλλοντικές ομάδες. Ο ρόλος μας σημαντικός για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Φυσικά συμμετέχουν και οι κυρίες μας στις ομάδες γιατί είναι κι αυτές μέλη τους και μάλιστα το χαίρονται πολύ!!!
Το τραγούδι ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ μας ενέπνευσε με πολύ παιχνιδιάρικο και χιουμοριστικό τρόπο να εντοπίσουμε τους ζωντανούς οργανισμούς που υπάρχουν στην αυλή μας. Δέντρα, φυτά και ζώα. Τα ζωγραφίσαμε φτιάχνοντας το δικό μας αστείο δέντρο και συζητώντας για την ειρήνη φτιάξαμε το σήμα της με υλικά της φύσης αλλά και τρόπους για να την εκφράζουμε.

Μετά από όλα αυτά αναλάβαμε δράση! Φτιάξαμε με ρολά από χαρτί υγείας τα κιάλια μας και βγήκαμε για εξερεύνηση ζωντανών οργανισμών. Και τί δεν είδαμε! Δέντρα, ζώα και λουλούδια θαυμαστά! Η αλήθεια είναι ότι μέσα από τα χειροποίητα κιάλια μας είδαμε αλλιώς τον κόσμο γύρω μας, πιο στοχευμένα και συγκεκριμένα και σίγουρα με περισσότερη παρατηρητικότητα και θαυμασμό!
Τώρα ήρθε η ώρα να καταγράψουμε όσα προβλήματα εντοπίσαμε και να σκεφτούμε λύσεις.  Κάθε όμως ομάδα ας εστιάσει στα δικά της ζητήματα. Οι Πρασινούληδες στα δέντρα, τα Λουλούδια στα φυτά και τα Ζουζούνια στα ζώα. Κάθε πρόβλημα έχει πάντα και τη λύση του. Τόσα μυαλά όλο και κάποια ιδέα θα πέσει στο τραπέζι! 
Έφτασε η ώρα να γίνουμε Ειρηνοποιοί με τις επαγγελματικές μας κάρτες που φυσικά περιέχουν barcode (qrcode για την ακρίβεια), δηλαδή γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων. Η κυρία Εύα μας που ξέρει πολύ καλά αγγλικά έκρυψε τους κώδικες σε όλη την αυλή περιμετρικά του σχολείου και το κυνήγι ξεκίνησε! Κάθε ένας έπρεπε να βρει μέσα στον κώδικα την εικόνα που αντιστοιχεί στην ομάδα του. Καλά, αυτό ήταν πανεύκολο! Η συνέχεια ήταν το καλύτερο! Με κινητά τηλέφωνα και tablet σκανάραμε τους κώδικες και κάθε ένας από αυτούς οδηγεί σε κάτι διαφορετικό και σχετικό με την ομάδα, ένα τραγούδι, ένα βίντεο επιμορφωτικό ή διασκεδαστικό ή πληροφοριακό. Για να επεξηγήσουμε την έννοια του γραμμωτού κώδικα, βρήκαμε προϊόντα της καθημερινής μας ζωής που περιέχουν κώδικα. Πολλά παιδιά ήταν γνώστες της διαδικασίας (σκανάρω και κατεβάζω κάποιο στοιχείο ή παρακολουθώ κάτι). 
Κάθε κωδικός είναι μοναδικός όπως και κάθε μέλος των περιβαλλοντικών μας ομάδων. Αυτή είναι η ομορφιά και μαγεία της ομάδας, ότι κάθε ένας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και όλοι μαζί δημιουργούμε το όλο που περιλαμβάνει κάθε δυνατό  στοιχείο όλων μας! 
Το αποτέλεσμα φανερό στο διάλειμμα.... τα παιδιά αγκαλιάζουν τα δέντρα, ποτίζουν τα λουλούδια και είναι αρκετά πιο προσεκτικοί με τα έντομα και τους μικροοργανισμούς της αυλής.

 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI