Πρόσκληση - ενημέρωση για συνεργασία σε φορείς και ειδικούς στο θέμα μας.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου , προγραμματίζει εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών στην ιδέα της εξοικονόμησης του νερού και της ορθολογικής χρήσης του, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσής τους , με το πρόγραμμά  το «Το νερό».

Το περιβάλλον του σχολείου είναι το κατάλληλο και πρόσφορο πεδίο για την προώθηση πρακτικών εφαρμογών εξοικονόμησης νερού εντός του σχολικού κτιρίου και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Καθοριστικό ρόλο στην επιδίωξη αυτών των στόχων, ελπίζουμε να προσφέρουν οι φορείς και οι ειδικοί συνεργάτες ,όπως εσείς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, υποβοηθώντας στον σχεδιασμό  και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών μας στόχων.

Αρχικά με ένα ερωτηματολόγιο που θα δοθεί στους μαθητές της  Δ΄, Ε΄ και  ΣΤ΄  θα βγάλουμε συμπεράσματα για τη σχέση τους με την εξοικονόμηση νερού , μέσα από τη δική τους κατανάλωση νερού στο σχολείο και την άποψή τους για την ποιότητα του νερού από τις σχολικές βρύσες. Αφού επεξεργαστούμε τις απαντήσεις θα προχωρήσουμε σε δράσεις . Παράλληλα θα παρακολουθούμε την ημερήσια κατανάλωση νερού μέσω του υδρομετρητή, για να δούμε αν υπάρξει αλλαγή μετά από τις  δράσεις μας.

Κάποιες από τις δράσεις μας θα είναι οι εξής : οπτικός έλεγχος για διαρροές ,χρήση των όμβριων υδάτων για πότισμα των παρτεριών, δημιουργία συσκευών εκτόπισης νερού για εξοικονόμηση  νερού, έλεγχος της ποιότητας του νερού στο σχολείο με τεστ του εμπορίου, κατάρτιση πινάκων  για καταγραφή κατανάλωσης νερού, σύνταξη κώδικα συμπεριφοράς , οικολογική πινακίδα, οικολογική αφίσα και ανάρτηση σε πολυσύχναστους χώρους, διεξαγωγή έρευνας  για συμπεριφορές και συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους, διοργάνωση «Εβδομάδας  Νερού» και « Ημέρα  μείωσης του νερού», συζήτηση με τον Δήμαρχο Θάσου  για τη βέλτιστη υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Παρακαλούμε λοιπόν κι εσάς να συνεισφέρετε με τους δικούς σας δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης του θέματος ,στη σωστή διαχείριση του νερού, στην ορθολογική του χρήση και στη ουσιαστική διαφύλαξη αυτού του φυσικού πόρου.

 

Συγγραφέας: 
Καλλιόπη Μαργιού