ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

Για να πετύχουμε με το πρόγραμμά μας , ούτε μια σταγόνα νερού να μην σπαταληθεί χωρίς λόγο,  πραγματοποιήσαμε πληθώρα υποστηρικτικών δράσεων στο αρχικό μας σχέδιο δράσης , οι οποίες να συνδυάζονται με τα μαθήματα του αναλυτικού μας προγράμματος αλλά και με επισκέψεις και εκδρομές που διοργανώσαμε. Αναφέρουμε κάποιες από τις υποστηρικτικές δράσεις :

Αποστολή e mail στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΘ  ,ώστε να ενημερώσουμε για τα προβλήματά μας αλλά και για να πάρουμε απαντήσεις ως προς το πότε και πώς θα επιλυθούν.

Επισκόπηση  του σχολικού περιβάλλοντος και εντοπισμός προβλημάτων.

Οπτικός έλεγχος για διαρροές, γιατί αν διορθώσουμε μια βλάβη κατά την οποία χάνεται μια σταγόνα ανά δευτερόλεπτο εξοικονομούμε 400L νερό το μήνα !!

Φωτογράφηση χώρων πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Παρακολούθηση υδρομετρητή με σύγκριση αποτελεσμάτων. Καταγράφουμε  την ένδειξη  του υδρομετρητή και δεν καταναλώνουμε καθόλου νερό για δυο ώρες. Αν η ένδειξη αλλάξει έχουμε διαρροή. Από μια βρύση που τρέχει χάνονται 100L την εβδομάδα.

 

Σύγκριση λογαριασμών ΔΕΥΑΘ .Ο λογαριασμός του νερού και ο μετρητής νερού είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ανακαλυφθούν πιθανές διαρροές σε συνδυασμό με πίνακες  για την καταγραφή κατανάλωσης νερού.

Ρίψη  χρώματος μαγειρικής στο καζανάκι και αναμονή για μισή ώρα. Εάν εμφανιστεί χρώμα στη λεκάνη , τότε υπάρχει διαρροή και πρέπει να αντικαταστήσουμε τα φθαρμένα ανταλλακτικά.

Χρησιμοποίηση κεφαλής βρύσης χαμηλής ροής. Ένα φθηνό εξάρτημα , εύκολο στην εγκατάσταση που μπορεί να εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού.

Δημιουργούμε απλές συσκευές εκτόπισης  νερού (π.χ ένα γεμάτο μπουκάλι νερό που το βυθίζουμε μέσα στο καζανάκι ).Εξοικονομούμε 450 λίτρα νερό τον μήνα, όταν μειώνουμε τον όγκο του νερού που καταναλώνουμε ανά χρήση.

Χρήση των όμβριων υδάτων για πότισμα και τοποθέτηση σάπιων φύλλων  γύρω από τα φυτά για μικρότερη εξάτμιση νερού  και επομένως λιγότερο πότισμα.

Μαζί με τους μαθητές στεκόμαστε σε διάφορα σημεία του Λιμένα και θέτουμε ερωτήσεις στους περαστικούς ,ώστε να ολοκληρώσουμε τον κώδικα σωστής χρήσης του νερού.

 

Συγγραφέας: 
Καλλιόπη Μαργιού